Familieruzie om herbegraven overleden moeder eindigt in rechtbank: ‘Dit zou ze niet gewild hebben’

30 juni 2015 om 16:08
nl
Een man uit Den Bosch mag zijn overleden vrouw voorlopig niet opgraven van begraafplaats Orthen en herbegraven op een natuurbegraafplaats. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Bosch oordeelde dinsdag dat de Bosschenaar eerst de beslissing van de gemeente moet afwachten.
Geschreven door

De zoon van de Bosschenaar is het niet eens met het plan van zijn vader en is een bezwaarprocedure gestart. Die ligt nu ter beoordeling bij de gemeente.
'Dit wilde moeder niet'De vrouw overleed in 1989 en werd begraven op begraafplaats Orthen in Den Bosch. Omdat de man na zijn overlijden begraven wil worden op een natuurbegraafplaats, vroeg hij aan burgemeester Ton Rombouts om een vergunning om zijn vrouw alvast naar die plek te brengen.
Hiervoor kreeg hij begin april toestemming. De zoon van het echtpaar verzet zich sindsdien tegen de herbegrafenis, onder meer omdat het opgraven en herbegraven op een natuurbegraafplaats in zou gaan tegen de wensen van zijn moeder.
Niet meegewogenDe rechter is van mening dat de bezwaren van de zoon pas na het verlenen van toestemming in de openbaarheid kwamen. Deze zijn dus niet meegewogen door de gemeente. “Daarom zal de gemeente een nieuwe belangenafweging moeten maken waarbij de belangen van zowel de vader als de zoon betrokken moeten worden”, licht de rechtbank toe.
De komende zes weken mag de Bosschenaar geen gebruik maken van zijn vergunning voor het opgraven en herbegraven van zijn overleden echtgenote.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.