Dood Mitch Henriquez in Den Haag schokt familie van overleden Remco Kivits uit Tilburg - Omroep Brabant

Dood Mitch Henriquez in Den Haag schokt familie van overleden Remco Kivits uit Tilburg

30 juni 2015 om 19:01
nl
"Wat er met Mitch Henriquez in Den Haag is gebeurd, lijkt precies op wat onze Remco overkomen is", reageert Christien Kivits, moeder van de in 2011 overleden Remco Kivits. Ook de 21-jarige Tilburger kwam bij zijn aanhouding om het leven.
Geschreven door

Volgens Christien Kivits worden door het incident rond de arrestatie van Mitch Henriquez oude wonden weer opengereten: "Het is nog steeds erg moeilijk. We zitten al vijf jaar in de ellende. Het is daarom belangrijk dat ook zaak in Den Haag tot op de bodem wordt uitgezocht."
Gestorven bij arrestatieRemco Kivits werd opgepakt nadat hij twee blikjes bier zou hebben gestolen in een kiosk op het station in Tilburg. Bij zijn arrestatie door twee beveiligers raakte Kivits onwel en stierf ter plaatse.
Volgens zijn stiefvader Edwin Vaes is Remco bezweken aan de nekklem waarmee de beveiligers hem onder controle hielden.
VrijbriefVaes begrijpt niet dat er geen enkele les is getrokken na de dood van zijn stiefzoon: "Dit is schandalig. Ik heb de filmpjes van de arrestatie in Den Haag bekeken. Daarop zie je dat je gewoon nergens bent als gewone man in dit land. De politie denkt een vrijbrief te hebben om te doen en laten waar ze zin in heeft. En ze komen er telkens mee weg."
Het feit dat het slachtoffer in Den Haag volgens de politie had gezegd dat hij een wapen bij zich droeg, rechtvaardigt volgens Edwin Vaes nog steeds niet het 'buitensporig' geweld. "Hij ligt op een gegeven moment levenloos op de grond. En dan wordt hij nog geslagen en heel lang in een nekklem gehouden. Als je het mij vraagt gewoon zwaar klote", aldus de stiefvader van Remco Kivits.  
Nekklem moet worden verbodenUit onderzoek bleek dat Remco Kivits in 2011 was gestikt in zijn eigen braaksel. Één beveiliger werd na het incident opgepakt, maar direct weer vrijgelaten omdat uit onderzoek bleek dat hij geen buitensporig geweld heeft gebruikt. Volgens het OM kon niet worden vastgesteld dat de nekklem de doodsoorzaak was.
De nabestaanden van Remco hebben dit altijd betwijfeld: "Onze Remco is gewoon gestikt. Hetzelfde wat er in Den Haag is gebeurd. Onbegrijpelijk dat de nekklem nog steeds wordt toegepast. Hoe vaak moet het nog misgaan. Er zijn genoeg andere manieren om iemand onder controle te krijgen. Dit moet absoluut verboden worden", aldus Edwin Vaes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.