Brabanders urenlang vast in Dover door staking veerdienstmedewerkers Calais

30 juni 2015 om 18:28 • Aangepast 21 november 2020 om 17:31
nl
"Precies toen we zouden vertrekken, kwam alles stil te liggen", vertelt Thomas Snoeijs uit Breda. Hij heeft het over zijn veerbootreis vanuit Dover naar Calais. Maandagmiddag zou hij met vijf andere Brabanders Engeland verlaten, na hun bezoek aan het Glastonbury Festival. Medewerkers van veerdienst MyFerryLink maakten een vlotte overtocht naar Frankrijk onmogelijk.
Profielfoto van
Geschreven door

Zij staken en blokkeren sinds maandag de haven van Calais. De veerdiensten van en naar Dover liggen volledig stil. Ook bij de terminal van de Kanaaltunnel werd dinsdag actie gevoerd en bij de Franse ingang van de tunnel werden vuurtjes gestookt.
Vrezen voor baanDe treinverbinding werd tijdelijk stilgelegd. Het treinverkeer kwam dinsdagavond weer op gang. De stakers zijn boos over de verkoop van de veerboten van hun werkgever MyFerryLink aan een Deens bedrijf. Ze vrezen voor hun banen.
Snoeijs ging vorige week met vijf andere Brabanders naar het muziekfestival. Afgelopen maandagochtend reden zij richting de veerboot voor hun terugreis. De boot zou om 15.20 uur vertrekken, maar ze moesten noodgedwongen in Dover blijven.
Op trein door KanaaltunnelTot en met dinsdagochtend stonden de zes festivalgangers op het terrein van de veerdienst, op de oprit naar de boot. In de tussentijd waren diverse wachtende automobilisten op de trein door de Kanaaltunnel geplaatst. Of op boten van andere firma's.
Snoeijs en zijn gezelschap reisden met een huurbusje. "Voor ons was geen plek." Honderden vrachtwagenchauffeurs kregen volgens hem te horen dat ze de komende dagen niet vanuit Engeland konden vertrekken.
Broodjes en flesjes waterHoewel de veerdienst voor broodjes en flesjes water zorgde, kreeg Snoeijs geen informatie van P&O Ferries over hoe nu verder. Uiteindelijk konden de zes Brabantse festivalgangers mee met een ferry naar Boulogne, ten zuiden van Calais.
"Een noodgreep, want er vaart al 23 jaar geen pont meer op die haven", aldus Snoeijs. Dinsdagmiddag reden ze voorbij Calais. "Een kilometers lange rij stilstaande vrachtwagens en bijbehorende vluchtelingen. Een zooitje."
Vier OosterhoutersOok Leonie Heemskerk en Joost de Jongh uit Oosterhout waren vorige week naar Engeland gereden voor het Glastonbury Festival, samen met twee vrienden uit Oosterhout. Ze reisden met twee campers.

Wachten op privacy instellingen...

Op de heenweg, op dinsdag, kregen ze al te kampen met de staking. Ze ontdekten kort voor hun oversteek dat er die dag werd gestaakt. De Oosterhouters bleven daarom een nachtje kamperen in Frankrijk zodat ze niet in de wachtrij kwamen te staan. De overtocht konden ze omboeken naar een dag later.
Veerboot naar DuinkerkenAfgelopen maandag hadden ze hetzelfde probleem als Snoeijs: de veerboot naar Calais vertrok niet meer. Ook voor de Oosterhouters zat er niets anders op dan te wachten.Ook zij vonden het gebrek aan informatie het meest hinderlijke. Uiteindelijk kregen ze een plekje op een veerboot van een andere maatschappij, naar Duinkerken. Heemskerk vindt het 'heel tof' dat P&O Ferries dit had geregeld.
Dinsdagochtend rond zeven uur vertrokken de vier festivalgangers vanuit Dover. Dinsdagmiddag waren ze terug in Oosterhout. "Ach, we zien het maar als een dagje extra avontuur", aldus Heemskerk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.