Provincie: 'Zelfrijdende auto's als eerste naar Brabant'

17 april 2016 om 17:44
nl
De provincie Brabant trekt miljoenen uit om ervoor te zorgen dat zelfrijdende auto's als eerste door onze provincie gaan rijden. Daarom investeert Noord-Brabant al jaren in allerlei innovatieve projecten die daarvoor moeten zorgen. Maandag wordt zo'n project gelanceerd: De vernieuwde file-app ZOOF.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Een klein, blauw kastje in de achterbak van de auto van Koen van Lierop is met een hele rits kabels aangesloten op de sigarettenaansteker. Via WiFi staat het kastje in verbinding met een hele rits kastjes aan hoge palen langs de snelweg A58.
Van Lierop is één van de ontwikkelaars van de app. "Dat kastje in de achterbak communiceert op zijn beurt weer met m'n smartphone. Op die manier komt de informatie van de snelweg binnen een fractie van een seconde op de app en kan de bestuurder van de auto nóg verder vooruit kijken", legt hij uit.
SpookfilesMaandag wordt de vernieuwde file-app ZOOF gelanceerd. De app geeft automobilisten ruim voordat ze écht moeten remmen een seintje dat ze vaart moeten minderen. Op die manier zouden zogeheten spookfiles voorkomen kunnen worden.
Spookfiles zijn files die ontstaan zonder dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. "Als iedereen zijn snelheid aanpast, voorkom je een spookfile. Zo simpel is het", vertelt provinciebestuurder Christophe van der Maat. "Ik denk dat iedereen daar aan mee gaat doen, als dat betekent dat je niet meer in de file terechtkomt."
Europese UnieMaar het gaat de provincie om veel meer dan alleen die spookfiles op de A58. Vorige week sprak verkeersminister Schultz met haar Europese collega's af dat de Europese Unie in 2019 klaar moet zijn voor zelfrijdende auto's.
"Wij willen dat die zelfrijdende auto's als eerste door Brabant gaan rijden", zegt Van der Maat. "Daarom investeren we nu al aan de voorkant in dergelijke innovatieve technieken."
In het programma Booming Brabant van Omroep Brabant vertelde Erlend Deckers van TNO uit dat áls deze app naar behoren werkt, deze techniek mogelijk wereldwijd gaat worden opgepikt.
PrijskaartjeDaar kleeft wel een prijskaartje aan. In het geval van het project Spookfiles A58 een prijskaartje van in totaal zeventien miljoen euro. De provincie Noord-Brabant neemt hiervan drie miljoen voor haar rekening.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/5710e29293d0e]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.