Brabantse boeren mogen bedrijf alleen uitbreiden als dit niet voor extra vervuiling zorgt

1 juli 2015 om 02:01
nl
Veel boeren in Zuidoost-Brabant kunnen vanaf woensdag hun bedrijf alleen nog uitbreiden als ze ervoor zorgen dat dit niet meer vervuiling oplevert. Dat heeft de provincie in de nacht van dinsdag op woensdag precies om middernacht bekend gemaakt. De maatregel is met onmiddellijke ingang van kracht.
Geschreven door

De maatregelen van de provincie hangen samen met de bescherming van vier natuurgebieden waarvoor Nederland, verplicht door Europa, extra zijn best moet doen. Het gaat om de Peel, de Strabrechtse Heide, het Leenderbos en de Kampina.
StikstofuitstootDe natuur in die gebieden lijdt onder de stikstofuitstoot van de veehouderij. Daarom mogen bedrijven in die regio's alleen nog uitbreiden als dat geen extra stikstofuitstoot oplevert.
De maatregel van de provincie past in landelijke wetgeving om het stikstofprobleem aan te pakken. Die wetgeving gaat ook woensdag in. Het betekent dat bedrijven die willen uitbreiden via een landelijk systeem te horen krijgen of en hoeveel ruimte er is om extra stikstof uit te stoten. De nieuwe wet maakt het voor provincies mogelijk aanvullende eisen te stellen. Brabant maakt daar gebruik van.
De nieuwe wet is bedoeld om natuurgebieden te beschermen. Maar voor Brabant geldt dat de wet ook houvast biedt om mensen tegen overlast van de veehouderij te beschermen. Provinciebestuurder Anne-Marie Spierings: "Rond deze natuurgebieden liggen urgentiegebieden waar mensen veel last hebben van de veehouderij. Deze maatregelen zullen de transitie naar zorgvuldige veehouderij versnellen."
Meteen van krachtDe maatregelen gelden niet alleen voor veebedrijven, maar voor alle bedrijven die stikstof uitstoten en bijvoorbeeld ook voor nieuwe wegen. De maatregel gaat meteen in bij de bekendmaking in om te voorkomen dat er een run op vergunningen zou ontstaan van ondernemers die nog gebruik willen maken van de oude regels.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.