Extra maatregelen vanwege droogte, waterschap Aa en Maas noemt situatie ernstig

1 juli 2015 om 12:57 • Aangepast 21 november 2020 om 17:30
nl
Waterschap Aa en Maas kondigt extra maatregelen aan vanwege de droogte. "De situatie is nu al ernstig. Het moet dagen regenen om het opgelopen tekort aan grondwater op te vangen", zo zegt dijkgraaf Lambert Verheijen. Daarom gaat het waterschap de sloten extra maaien en worden stuwen extra hoog ingezet waar dat mogelijk is om zoveel mogelijk water vast te kunnen houden. Vanaf vrijdag wordt de zandwinplas Hoogdonk in Deurne gebruikt als buffer om tijdelijk water in op te slaan.
Profielfoto van
Geschreven door

In totaal komt het waterpeil in de plas twintig centimeter hoger te liggen. Daardoor wordt een miljard liter water opgespaard. Met het extra water in de plas denkt het waterschap het water van beek de Oude Aa op peil te kunnen houden.

Wachten op privacy instellingen...

Droogste regio van NederlandHet is erg droog en er is een fors neerslagtekort. Wanneer de huidige trend doorzet, kan 2015 volgens het waterschap tot de vijf procent droogste jaren ooit gaan behoren. De komende dagen wordt er geen noemenswaardige neerslag verwacht wat de situatie alleen maar verslechtert. Voor de regio Gemert-Bakel-Deurne is het probleem extra groot, omdat het gebied al behoort tot één van de droogste regio's van Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Omdat het in de Ardennen geregend heeft verwacht het waterschap nog minimaal een week Maaswater aangevoerd te krijgen via de Noordervaart en het Peelkanaal. "Dit water wordt zo goed mogelijk verdeeld en aanvoersloten zijn extra gemaaid om te zorgen voor een goede doorstroming." Om zoveel mogelijk water vast te houden staan de 1700 stuwen in het gebied zo hoog mogelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.