Video

Wassen, poetsen en strijken: Osse burgemeester en wethouder zijn thuiszorghulp voor één dag

1 juli 2015 om 17:04 • Aangepast 21 november 2020 om 17:29
nl
Burgemeester Wobine Buijs en wethouder René Peters van de gemeente Oss verruilden woensdagochtend het stadhuis voor de woonkamer van mevrouw De Wit. Ze hielpen een ochtendje mee in de thuiszorg en dus werd er onder andere gepoetst, afgewassen en gestreken.
Profielfoto van
Geschreven door

De actie is een initiatief van de FNV. Volgens Karim Skalli van de FNV heeft de gemeente te weinig kennis over het werk van een thuiszorgmedewerker. "Tijdens commissievergaderingen waar we bij waren, werd er gesproken over poetsvrouwen", vertelt hij. "Daar gingen onze nekharen recht van overeind staan."
De thuiszorgmedewerkers hebben volgens hem namelijk veel meer belangrijke taken. Zo kijken ze volgens Skalli bijvoorbeeld ook of de cliënten hun medicijnen innemen en hoe het met ze gaat.
Door het faillissement van de tak huishoudelijke hulp van Pantein-Vivent raakten 294 van de 647 medewerkers hun baan kwijt. De FNV wilt met deze actie ook voor hen opkomen en hoopt de gemeente wakker te schudden zodat ze bij een toekomstig zorgbeleid niet weer enorm gaan bezuinigen op de zorg.
Extra dingen blijven liggenDoor bezuinigingen krijgen de cliënten nu veel minder zorg dan eerst. Mevrouw de Wit is door een hoge dwarslaesie gebonden aan een rolstoel en kreeg eerst negen uur hulp per week van haar vaste thuishulp Marjon. Daar zijn er nu nog vier van over. "Ik moet echt rennen om alles af te krijgen", vertelt Marjon. "Daardoor blijven er veel extra dingetjes liggen, zoals bijvoorbeeld de berging schoonmaken."
De wethouder en burgemeester kwamen woensdag dus goed van pas. Twee mensen kunnen nou eenmaal meer dan één en dus werden de berging en koelkast eens flink onder handen genomen.
De thuiszorgmedewerkers-voor-één-dag lieten zich niet kennen en werkten hard door. Wethouder Peters stond aan het einde van de ochtend met een door zweet doordrenkt shirt de laatste kopjes af te wassen. "Het is hard werken maar ik moet ook eerlijk zeggen dat mijn huis niet zo schoon is", vertelt hij. "Maar wie bepaalt wat iemand nodig heeft? Dat is een lastig dilemma."Toch moeten hij en burgemeester Buijs wel toegeven dat ze begrijpen dat mevrouw De Wit haar huis graag zo schoon heeft. "Ik kan me voorstellen als dit je leefwereld is dat je het graag schoon wilt houden", vertelt Peters.

Wachten op privacy instellingen...

Geslaagde ochtendMevrouw De Wit was aan het einde van de ochtend tevreden en ook Marjon had niks te klagen over haar tijdelijke collega's. "Alles is weer spik en span en zelfs de extra klusjes zijn gedaan. Ik zie dat mevrouw Buijs heel goed kan strijken", zei mevrouw De Wit, kijkend naar de berg gestreken was.
De burgemeester en wethouder verruilden vervolgens hun gewone kleding voor een nette jurk en een schoon overhemd. Hun carrièreswitch is afgelopen en vergaderingen zijn het volgende punt op hun agenda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.