Brabants Landschap woedend op overheid en justitie: ‘Dit kan zo echt niet’

1 juli 2015 om 17:34
nl
Jan Baan, directeur van het Brabants Landschap, is woedend. Een medewerker van zijn organisatie werd bij een handhavingsactie tegen motorcrossers aangereden, maar juist die medewerker is door justitie verhoord als verdachte wegens onverantwoord gedrag. Ook kreeg het Brabants Landschap een flinke boete voor het op onjuiste wijze verwijderen van asbest in Zundert, terwijl het om een kleine hoeveelheid ging.
Geschreven door

De medewerker van het Brabants Landschap werd aangereden door een van de motorcrossers tijdens een handhavingsactie in een natuurgebied in het oosten van de provincie. Samen met andere handhavers werd een linie opgesteld om de motorcrossers, die illegaal over de bospaden reden, te stoppen.
Bewust ingereden op medewerkerDe motorcrossers negeerden echter het stopteken en raasden volgens Baan met verhoogde snelheid op de medewerker af. Die kon niet meer opzij springen, werd geraakt en zit al maanden thuis met een gecompliceerde arm- en schouderbreuk. “Het is de vraag of dit nog ooit goed komt”, aldus Baan.
Tot grote verbazing van Baan werd het slachtoffer echter door justitie verhoord als verdachte wegens onverantwoord gedrag door op een bospad in de route van crossers te gaan staan.
'Dit kan echt niet'“Terwijl daar duidelijk staat dat er niet gecrost mag worden. Dit kan echt niet. We zouden mogen verwachten dat onze medewerkers juist gesteund worden bij corrigerend optreden”, vertelt Baan.
AsbestsaneringBaan is ook woedend over een boete van 57.000 euro die het Brabants Landschap kreeg door het op onjuiste wijze verwijderen van asbest in Zundert. Op het bewuste terrein had de organisatie asbest laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Er bleef echter een aantal asbestplaatjes liggen in een greppel op het parkeerterrein.
De beheerder nam een kijkje en vroeg terreinmedewerkers de natte asbestplaatjes in plastic te verpakken en met een traktor bij de grote hoop asbestsanering te leggen. “Hij dacht verantwoordelijk te handelen, maar hij realiseerde zich niet de Arbowetgeving te overtreden”, aldus Baan.
Waarschuwing op zijn plaatsWaar volgens Baan een waarschuwing of kleine boete op zijn plaats was geweest, kreeg het Brabants Landschap een boete van 57.000 euro. “Op ons zijn regels toegepast die voor een asbestverwijderingsbedrijf gelden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.