Video

Boerenorganisaties kwaad over beperking veehouderij door provincie

1 juli 2015 om 19:38
nl
Boerenorganisaties reageren zeer negatief op de maatregel die de provincie dinsdagnacht heeft ingevoerd om het veehouders in de buurt van natuurgebieden moeilijker te maken om uit te breiden. De ZLTO voelt zich 'overvallen' door de maatregel, en zegt dat de provincie zich niet aan de afspraken houdt.
Geschreven door

Ook de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) reageert negatief. Volgens deze organisatie leidt de aanpak van de provincie tot 'stilstand en achteruitgang'.
Geen extra stikstofDe provincie kondigde dinsdagnacht aan dat boeren in de buurt van natuurgebieden in Midden- en Zuidoost Brabant alleen nog mogen uitbreiden als dat geen extra stikstofuitstoot oplevert. Dat betekent dat veehouders alleen nog kunnen uitbreiden als ze extra investeringen doen.
Het gaat om een extra maatregel van de provincie bovenop een landelijke wet tegen de uitstoot van stikstof die woensdag is ingevoerd.
Last van veebedrijvenDe provincie denkt dat als gevolg van de maatregel ook burgers in het buitengebied in de toekomst minder last zullen hebben van veebedrijven. Volgens de ZLTO is dat 'onzin'. Voorzitter Hans Huijbers: "Burgers klagen nooit over stikstof".
De ZLTO zegt dat er intensief samengewerkt wordt met de provincie om de overlast van de veehouderij te beperken en dat zo'n eenzijdige maatregel van de provincie daar niet in past.
'Een eerste stap'De Brabantse Milieufederatie is wel blij met de beperking die de boeren opgelegd wordt. "Een eerste stap," zegt voorzitter Nol Verdaasdonk, "maar er moeten er nog veel volgen".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.