Chauffeur laat varkens in brandende zon achter, één varken dood

1 juli 2015 om 19:55
nl
Een vrachtwagenchauffeur heeft dinsdag een boete gekregen, omdat hij zijn vrachtwagen met 177 slachtvarkens een uur lang in de brandende zon liet staan. De benauwde dieren moesten zien te overleven zonder luchtverversing. Eén varken stierf uiteindelijk.
Geschreven door

De chauffeur zette zijn wagen dinsdag aan de kant bij een wegrestaurant in Boxtel. De truck stond een uur in de volle zon toen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, de dieren in nood ontdekten.
De controleurs eisten dat de chauffeur de ventilatie aan zou zetten. Hij had het systeem uitgezet omdat hij bang was dat de accu leeg zou raken. Maar toen de man de ventilatoren aanzette, bleek een groot deel niet te werken.
Boete van 1500 euroDe NVWA bekeurde de chauffeur en zijn werkgever. De overheidsinstantie vindt dat dieren, vooral met de uitzonderlijke hitte deze dagen, moeten worden beschermd tegen extreme temperaturen. De uitgeschreven prent bedraagt in totaal 1500 euro.
Eén varken stierf door de benauwdheid, zo meldt de NVWA ten slotte. De rest werd met spoed naar het slachthuis gebracht. Op die manier bleef verder leed bespaard.
Lees alles over de hittegolf op onze themapagina: omroepbrabant.nl/hittegolf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.