Winters strooizout gebruikt tijdens snikhete zomer: hoe zit dat?

1 juli 2015 om 21:13
nl
De strooiwagens staan tijdens het tropische weer in Brabant paraat om ieder moment uit te rukken. Niet voor glad ijs, maar voor smeltend asfalt. Dat laat de provincie aan Omroep Brabant weten.
Geschreven door

Zoals iedereen nu wel weet kan het de komende dagen snikheet worden. Daardoor ontstaat het gevaar dat asfalt gaat smelten. De wegen kunnen hierdoor beschadigd raken.
"Dit gebeurt vooral bij vrachtwagens die stilstaan voor verkeerslichten. Zodra ze wegrijden kunnen ze het asfalt meetrekken", zo legt woordvoerster Cathelijne Thomassen van de provincie uit.
Weg blijft begaanbaarDe provincie strooit met zout en pekel zodra het asfalt dreigt te smelten. De goedjes onttrekken vocht uit de lucht, waardoor het wegdek koelt en de weg begaanbaar blijft.
Het zout zorgt ervoor dat vers gelegd asfalt niet te zacht wordt en maakt de weg minder stroperig en plakkerig.
Ook luchthavens strooien zout om schade aan de landingsbanen door de hitte te beperken. Schiphol doet dat in ieder geval. Eindhoven Airport kan nog niet aangeven of de luchthaven strooiwagens zal laten uitrijden.
Hoogstwaarschijnlijk geen probleem voor snelwegenHet smeltend asfalt vormt vooral een probleem op gemeentelijke en provinciale wegen. Voor snelwegen geldt dat niet, zo laat Rijkswaterstaat weten, omdat die wegen uit zeer open asfaltbeton (zoab) bestaan. Dit betekent dat ze snel vocht door laten.
Meer over de zinderende hitte en de gevolgen daarvan? Bekijk dan vooral onze themapagina: omroepbrabant.nl/hittegolf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.