Minder geld voor jeugdzorg in Tilburg en Eindhoven: nieuw verdeelmodel gooit roet in eten

2 juli 2015 om 09:38
nl
De gemeenten Tilburg en Eindhoven ontvangen vanaf volgend jaar fors minder budget voor jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Veel gemeenten ontvangen vanaf volgend jaar fors meer of juist veel minder budget voor jeugdzorg.
Geschreven door

Van de 393 gemeenten moeten er 65 meer dan twintig procent inleveren. 33 andere plaatsen krijgen er juist meer dan twintig procent bij. Tilburg en Eindhoven leveren in (-1,8 en -0,3 procent), terwijl Rotterdam en Den Haag extra geld krijgen (+5,7 en +7,5).
De nieuwe verdeling lijkt volgens Binnenlands Bestuur in niets op de budgetten die gemeenten dit jaar toegekend hebben gekregen. De forse verschillen worden veroorzaakt door de invoering van een objectief verdeelmodel.
Protestbrief gemeentenNu krijgen gemeenten nog geld op grond van uitgaven die in het verleden zijn gedaan. In 2019 is de invoering van het nieuwe verdeelmodel voltooid. Dan krijgen de gemeenten Tilburg en Eindhoven nog minder geld voor jeugdzorg.
In een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vragen achttien gemeenten om het verdeelmodel niet in te voeren voordat duidelijk is wat de enorme afwijkingen verklaart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.