'Deze hittegolf verpulvert bijna alle Brabantse hitterecords'

2 juli 2015 om 11:28
nl
Voor Brabant lijkt deze hittegolf waarschijnlijk ook een hele bijzondere te worden, want naar alle waarschijnlijkheid verpulvert ze de hitterecords van bijna de hele provincie. Dat denkt Dennis Wilt van weerinstituut MeteoGroup. De hoogst gemeten temperatuur ooit in Brabant is 36.8 graden en is op 19 juli 2006 gemeten in Volkel.
Geschreven door

Donderdag verwacht MeteoGroup ongeveer 36 graden voor Volkel. "De kans is heel klein dat we er donderdag al overheen gaan, maar zaterdag gaat dat voor de Brabantse meetstations zeker lukken. Ik verwacht dat alle records verpulverd worden, behalve die van Woensdrecht." Dat komt volgens Wilt doordat West-Brabant een iets koelere zeewind meekrijgt en daardoor iets lagere temperaturen heeft.
In de stad is het heterDe hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland is 38.6 graden en werd in de Achterhoek gemeten. Daar zit Brabant nog een stukje vanaf. Wie bijvoorbeeld in Eindhoven woont en een thermometer in de achtertuin heeft hangen gelooft dat natuurlijk niet, want die geeft waarschijnlijk een hogere temperatuur aan.
"In steden voelt het niet alleen warmer, het ís ook heter. Stenen geven zoveel warmte af. Dat is enorm. Een thermometer in de zon boven het asfalt kan zaterdag dus best dik 40 graden aangeven."
Volgens Wilt meten meteorologen anders. Er zijn allerlei regels voor een meetstation. Zo moet het in een open gebied liggen. "Dat zijn internationale afspraken die we maken om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken." Net als afgelopen nacht, wordt het komende nacht ook weer heel warm. "Ik denk dat we tegen de ochtend pas op sommige plekken onder de twintig graden uitkomen."
Onweer verwachtMaar komt er dan nog een einde aan het plakkerige weer? Een buitje misschien? Volgens Wilt zit dat er op sommige plekken donderdag al in. "Een zone boven de Noordzee komt dichterbij. In de hele provincie is er daardoor lokaal kans op een bui en als die hete lucht in aanraking komt met zo'n bui, kan het flink knallen. Daar kan van alles tussen zitten; onweer en hagel. Interessant om te zien hoe dat gaat lopen. De lokale verschillen kunnen groot zijn."
Volgens Wilt betekent zo'n bui niet dat het meteen koeler wordt. "Integendeel. De luchtvochtigheid neemt alleen maar toe. Het wordt daardoor broeierig." Ook zaterdag kan het flink gaan regenen en onweren. "Dat kan best voor overlast zorgen", aldus Wilt. Het betekent wel de overgang naar iets koeler weer. Wilt verwacht dat de temperatuur na die buien, volgende week tussen de 25 en 30 graden komt te liggen. "Nog steeds hoogzomer", aldus Wilt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.