'Klokkenluider die misstanden Vliegbasis Eindhoven aankaartte, moet eerherstel krijgen'

2 juli 2015 om 11:12
nl
De kapitein die de misstanden bij het 336 Squadron op Vliegbasis Eindhoven openbaar maakte, moet volgens de Onderzoeksraad Integriteit Overheid eerherstel krijgen. Defensie moet de klokkenluider een schadevergoeding betalen en hem de mogelijkheid geven carrière te maken. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.
Geschreven door

De Onderzoeksraad concludeerde dit naar aanleiding van een vernietigend rapport over de misstanden bij het 336 Squadron op Vliegbasis Eindhoven. Bij het squadron dat met Herculesvliegtuigen transporten uitvoert, misten vliegers capaciteit, lapten veiligheidsvoorschriften aan de laars en vlogen zelfs met een slok op.
Ten onrechte vliegerstatus ontnomenDe kapitein die deze misstanden openbaarde werd volgens de Onderzoeksraad ten onrechte zijn vliegerstatus ontnomen, als psychiatrisch patiënt weggezet, ziek gemeld en van uitzending gehaald. Een promotie liep hij mis, schrijft De Telegraaf.
Daarnaast is er erg veel kritiek op de manier hoe de eventuele verbeteringen worden doorgevoerd. Volgens criticasters is de kolonel die hiervoor verantwoordelijk is, dezelfde die de 'janboel' bij het squadron heeft veroorzaakt. Het gaat om kolonel Bas Pelleman, die van september 2009 tot maart 2013 commandant van de Vliegbasis Eindhoven was.
Slager die eigen vlees beoordeeltPelleman is nu directeur van de Militaire Luchtvaartautoriteit, de instantie verantwoordelijk voor het toezien op de verbeteringen. Volgens voorzitter Anne-Marie Snels van militaire vakbond AFMP mag de minister 'nooit toestaan dat degene die al die misstanden heeft laten gebeuren dezelfde is als die nu veranderingen moet doorvoeren'.
Volgens Defensie wordt de schijn van belangenverstrengeling juist tegengegaan, door de inhoudelijke beoordeling door de plaatsvervanger van Pelleman te laten doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.