Smog in Brabant door hitte en weinig wind, vooral ernstig in het zuiden

2 juli 2015 om 12:24
nl
In zuidelijke delen van Brabant kan donderdag ernstige smog ontstaan. In andere gebieden van Brabant kan ook smog ontstaan, maar dan in mindere mate.
Geschreven door

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag op de website. Vrijdag is er bijna geen smog. Dat komt omdat dan tijdelijk de wind uit het noordwesten komt.
Zaterdag weer ernstige smogZaterdag draait de wind weer naar het zuidoosten en is er weer ernstige smog, vooral in delen van het midden en zuidoosten van het land. Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden.
De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dagen met hoge ozonconcentraties zijn vaak warme dagen met hoge zonkracht en weinig wind uit het zuidoosten.
LuchtwegaandoeningenSmog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om 's middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
Als je last hebt van smog door ozon kan dat te merken zijn door irritatie aan ogen, neus en keel. In dat laatste geval heb je last van hoesten en kortademigheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.