'Tilburgse verdachte (31) van ronselen voor jihad mogelijk psychotisch'

2 juli 2015 om 18:30
nl
De 31-jarige Somaliër die wordt verdacht van ronselen voor de jihad, is mogelijk psychotisch. Dat vertelde zijn advocaat André Seebregts donderdag tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank in Breda.
Geschreven door

Seebregts denkt dat de aangifte tegen zijn cliënt berust op een misverstand.
Minderjarige vluchtelingenDe 31-jarige verdachte werd op 18 maart aangehouden, omdat hij in woonopvanglocaties van Kompaan en De Bocht in Tilburg drie minderjarige vluchtelingen zou hebben meegevraagd om in Syrië en Irak mee te vechten met terreurgroep Islamitische Staat (IS).
Volgens Seebregts komt de beschuldiging uit de koker van een jonge Jezidi, die de verdachte verkeerd begrepen zou hebben. De andere vluchtelingen waren er alleen maar bij aanwezig.
Verdachte zit in terroristenafdeling VughtDe advocaat vroeg de rechtbank om vrijlating van de verdachte. Hij vindt dat er geen aanwijzingen zijn dat de man een ronselaar is. Ook zou zijn cliënt het, gezien zijn psychische problemen, erg moeilijk hebben op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.
Officier van justitie Karlijn Gimbrère verzette zich tegen vrijlating. Wat de jonge Jezidi heeft verteld over het ronselen, zou zijn bevestigd door de andere jonge vluchtelingen en hun begeleiders.
OnthoofdingenOok had de verdachte beelden van mensen die knielen vlak voor ze worden onthoofd. Daarnaast beschikte hij hij over vele sim-kaarten, twee mobiele telefoons en een paar tablets. De Somaliër zou ook gesprekken hebben gehad met minderjarige asielzoekers bij een azc.
Voor de rechters is er genoeg om de man langer vast te houden. Bovendien moet hij nog worden onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Op 28 september is er een nieuwe tussentijdse zitting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.