Video

Een zonverbrande huid is de nieuwste rage, maar ook levensgevaarlijk, zo waarschuwen dermatologen

3 juli 2015 om 20:32
nl
Wie geen witte lijntjes op de huid wil na het zonnen ziet er waarschijnlijk niets in, maar in Amerika is het een rage: sunburn-art. Letterlijk kunst maken van een in de zon verbrande huid. Je smeert met zonnebrandcrème een tekening op je huid en laat de rest van je lijf in de zon verbranden. Extreem gevaarlijk, zeggen dermatologen.
Geschreven door

"Het kan nu misschien even mooi zijn of grappig, maar later krijg je er spijt van", zegt dermatoloog Mandy Prins van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven. "Als je huid verbrandt in de zon, beschadigt dat je DNA. Zo kan een verbrande huid na verloop van tijd huidkanker veroorzaken."
'Doe mij maar een tatoeage'Zwemmers op recreatiestrand Aquabest zijn niet enthousiast over de nieuwe vorm van body-art. "Wat heb je eraan? Het blijft toch maar even zitten", zegt een van hen. Bovendien is het lelijk, vinden ze. "Doe mij maar een tatoeage, daar heb je meer aan", is een veelgehoorde conclusie.
Dermatoloog Prins heeft er in haar praktijk nog geen voorbeelden van gezien. "Maar ik zie veel mensen die twintig jaar geleden in Spanje meteen vol in de zon gingen liggen in de overtuiging dat dat uiteindelijk wel een mooie gebruinde huid zou opleveren. Die hebben daar nu spijt van."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.