Video

Brabantse wapenhandel gelinkt aan liquidatiegolf Amsterdam

3 juli 2015 om 19:46
nl
De inval enkele weken geleden in de loods van Jan B. in Hulten lijkt verband te houden met de liquidaties en bedreigingen in de Amsterdamse onderwereld. Dit blijkt uit onderzoek door EenVandaag.
Geschreven door

Het onderzoek van EenVandaag toont aan dat de grote hoeveelheid wapens die eind mei werd ontdekt in Brabant en België verband houdt met verschillende liquidaties in Amsterdam. Dat zou ook gelden voor de wapens die werden ontdekt in de loods van Jan B. in Hulten.
Freddy JansenDonderdag viel de politie ook binnen in het huurhuis van Jan B. in het Belgische Turnhout, een huis in Breda en een gehuurde loods in Den Hout. Dit gebeurde in het kader van het uitgebreide onderzoek naar de moord op Freddy Jansen (51) uit Valkenswaard. Rond de loods aan de Hespelaar in Den Hout stonden zwaarbewapende agenten met volautomatische wapens.
Jan B. zit vast voor het bedreigen van de burgemeester van zijn gemeente, Jan Boelhouwer. Het is vooralsnog onduidelijk wat B.'s rol was bij de vermissing en uiteindelijke gewelddadige dood van Jansen.
KalasjnikovbendeVolgens de Gazet van Antwerpen zou B. ook de kalasjnikovs hebben geleverd aan de beruchte kalasjnikovbende die eind februari een mislukte plofkraak pleegde op een pinautomaat in Breda en tijdens de vlucht door Antwerpen op de politie schoot. De verdachten werden bij Turnhout klemgereden.
Bij de invallen in de verschillende huizen en een loods vond de politie zestig vuurwapens, waaronder automatische vuurwapens, revolvers, pistolen, geweren, geluiddempers en een pistoolmitrailleur met geluiddemper. Ook werden duizenden stuks munitie gevonden, onder meer van het type dat voor een Kalasjnikov nodig is.
'Veel meer zware wapens in omloop dan vermoed'Om het aantal liquidaties terug te dringen, willen de Amsterdamse politie en justitie dat de illegale handel in vuurwapens landelijk veel harder wordt aangepakt. Er zijn veel meer zware vuurwapens in omloop in het criminele circuit dan werd vermoed, waarschuwen het hoofd operatiën en de officier van justitie die belast is met liquidatie-onderzoeken in EenVandaag.
Alleen al in de regio Amsterdam is het aantal onderschepte vuurwapens dit jaar verdubbeld. In de eerste zes maanden van dit jaar haalde de politie driehonderd vuurwapens uit het criminele circuit. In 2013 en 2014 waren dit er driehonderd in een heel jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.