Op pad voor je kroket? Bekijk hier hoever je moet rijden voor de voorzieningen in jouw buurt

EINDHOVEN - Snel naar de dokter, vlug een plonsje wagen in het buurtzwembad of je kinderen droppen bij de kinderopvang om de hoek. Het lijkt voor veel Brabanders misschien de normaalste zaak van de wereld, maar het tegendeel is waar. In sommige gemeenten moet je anno 2016 nog steeds een eindje karren voor je bij de huisarts, snackbar of snelweg bent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Wie deze zomer verkoeling zoekt, kan bijvoorbeeld beter niet uit de omgeving Werkendam komen. Vanuit deze gemeente rijd je gemiddeld tien kilometer voor een binnenzwembad. Ook de mensen uit Steenbergen, Aalburg, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis kunnen wat dat betreft hun borst natmaken.

Dokter en de trein
Mocht je als burger alsnog door de hitte bezwijken, dan is een dokter gelukkig snel gevonden. Dat is anders in de gemeenten Zundert en Baarle-Nassau. Hier is de afstand tot de huisarts het grootst. Volgens de onderzoekers van het CBS moet je vanuit deze plaatsen bijna tweeënhalf kilometer rijden. Dat is iets korter dan in Texel, waar de landelijke recordafstand staat op 2,7 kilometer.

Veel groter zijn de verschillen als het aankomt op het vinden van een treinstation. Waar je in een stad als Eindhoven, Tilburg en Breda zowat kunt lopen naar de NS, is dat in de dorpen Bladel en Reusel-De Mierden wel andere koek. De afstand tot het station, is hier maar liefst 20 tot 23 kilometer. Tja, en dan moet de trein nog gaan rijden..

Schrale troost
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om ook gewoon de auto te pakken. Lekker snel over de rijksweg. Die vlieger gaat niet op in de gemeente Cranendonck. De gemiddelde afstand tot aan de hoofdweg is hier met vier kilometer het forst in Brabant. Gelukkig is er nog een schrale troost: de mensen op Vlieland en Terschelling moeten bijna veertig kilometer overbruggen.