Lars Boom mag niet starten in Tour de France, aldus Franse krant

4 juli 2015 om 00:29
nl
Wielrenner Lars Boom mag zaterdag niet starten in de Tour de France vanwege lage cortisolwaarden. Dat meldt de Franse sportkrant l'Equipe vrijdagavond.
Geschreven door

Boom rijdt voor de Astana-ploeg, die is aangesloten bij de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC. De regels van de MPCC schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden, omdat dit kan duiden op een verminderde gezondheid. Dat overkwam de Nieuw-Zeelander George Bennett van LottoNL-Jumbo eerder dit jaar vlak voor de start van de Giro.
Geen commentaarVolgens l'Equipe heeft ploegleider Aleksandre Vinokoerov van Astana geëist dat hij Boom mag vervangen voor de Tour. De organisatie staat echter niet toe dat een renner zo kort voor de start nog wordt gewisseld. "Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start", tekent de Franse krant op uit de mond van Vinokoerov. De MPCC heeft de lage cortisolwaarde van Boom inmiddels bevestigd.
Astana hoeft zich niet te houden aan de voorschriften van de MPCC. LottoNL-Jumbo stapte uit protest al uit die wielerbeweging. Boom was niet direct bereikbaar voor commentaar. Hij geldt als een belangrijke knecht van de Italiaanse titelverdediger Vincenzo Nibali.
Alle renners zijn voor de Tourstart uitgebreid medisch getest door de internationale wielrenunie UCI. Tijdens die zogenaamde pre-race test bleek dat de cortisolwaarden van Boom verlaagd zijn. Bij Bennett was dat in de aanloop naar de Giro veroorzaakt door een medicijn tegen astma. LottoNL-Jumbo besloot de Nieuw-Zeelander niet te laten starten in de Italiaanse wielerronde, maar stapte vervolgens uit protest wel uit de MPCC.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.