Astana eist vervanger voor Boom, ploegleider Vinokoerov overweegt de renner 'toch te laten starten'

4 juli 2015 om 01:27 • Aangepast 21 november 2020 om 17:25
nl
De MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport, heeft vrijdag in een persbericht bevestigd dat bij Lars Boom een ‘abnormaal laag’ cortisolgehalte is aangetroffen. Volgens de afspraken die de ploegen onderling hebben gemaakt, mag Boom niet starten.
Profielfoto van
Geschreven door

In een verklaring heeft Astana echter laten weten dat het Lars Boom wil vervangen door de Italiaan Vanotti. Mag dat niet dan overweegt ploegleider Vinokoerov om Boom toch gewoon te laten starten.
De ploegen die bij de MPCC zijn aangesloten hebben afgesproken een renner in dat geval uit voorzorg minimaal acht dagen niet te laten koersen. Astana, de werkgever van Boom, is één van de veertien MPCC-ploegen die zaterdag in Utrecht aan de start van de Tour staat.
VoorschriftenDe grote vraag is nu of de formatie uit Kazachstan zich gaat houden aan de voorschriften van de MPCC. De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo stapte vorige maand uit die wielerbeweging vanwege de affaire rondom de Nieuw-Zeelandse renner George Bennett. Bij hem werden vlak voor de Giro ook lage cortisolwaarden aangetroffen.

Voor de internationale wielrenunie UCI is dat geen reden om een renner op non-actief te zetten, maar de strengere MPCC-regels schrijven dat wel voor omdat een laag cortisolgehalte kan duiden op een verminderde gezondheid.

Wachten op privacy instellingen...

Verklaring AstanaAstana wil Lars Boom nog voor de start van de proloog vervangen door Alessandro Vanotti. Dat schrijft de leiding van de wielerploeg uit Kazachstan vrijdagavond in een verklaring.
Het verzoek van Astana om Boom te vervangen door Vanotti lijkt kansloos. De internationale wielrenunie UCI heeft al aangegeven dat de startlijst voor de Tour, die vrijdagochtend is vastgesteld, niet meer gewijzigd kan worden.
“We wachten op een beslissing van de UCI in deze zaak”, schrijft Astana in een verklaring die bij het hotel van de ploeg in Utrecht werd verspreid. Vinokoerov dreigt daarom de regels van de MPCC te negeren en Boom 'gewoon' te laten starten.
Astana staat onder verscherpt toezicht van de UCI na een reeks dopinggevallen binnen de ploeg eind vorig jaar. Het was daarom zelfs lang onzeker of het team van Vinokoerov wel een licentie voor de WorldTour zou krijgen.
Tijdrit en kasseienritBoom liet in een speciale Tour-aflevering van FC Onder Ons weten reikhalzend uit te kijken naar de proloog in Utrecht. De renner uit Vlijmen hoopte met een goede tijdrit in de buurt te komen van het podium. Verder wil hij net als vorig jaar de kasseienrit weer op zijn naam te schrijven. De vierde etappe gaat over stenen en ruw terrein naar het Noord-Franse Cambrai.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.