‘Vogels vallen letterlijk uit de lucht’, enorme drukte bij Brabantse dierenambulances door hitte

4 juli 2015 om 20:54
Bij de Brabantse dierenambulances staat de telefoon roodgloeiend. De artsen rijden sinds zaterdagochtend van hot naar her om hulp te verlenen aan dieren die last hebben van het tropische weer. Met name vogels blijken niet opgewassen tegen de brandende zon, vertellen Brabantse dierenartsen aan Omroep Brabant.
Geschreven door

In Brabant is sinds zaterdagochtend officieel sprake van een hittegolf. Vóór twaalf uur 's middags was de temperatuur in veel plaatsen in Brabant al boven de dertig graden. Dit merkte ook de dierenambulance in Tilburg. “We hebben net de dienst overgenomen van onze collega’s die ’s ochtends al waren begonnen. Zij hebben werkelijk geen seconde rust gehad.”
Water en verkoelingVaker dan normaal is het raak in Tilburg. “We hebben al uitgedroogde honden en katten geholpen, al bleef dat gelukkig tot een klein aantal beperkt. Vandaag moesten we vooral uitrukken voor zwaluwen die uitgedroogd en gewond op straat lagen. Een enkeling is al overleden”, betreurt de arts.
In Eindhoven is het eveneens een drukke dag voor de dierenambulance. De artsen rijden kriskras door de regio en proberen de dieren in nood te helpen waar mogelijk. “Ook hier zijn het vooral vogels die onze hulp nodig hebben. Zodra ze gevonden worden, krijgen ze van ons water en verkoeling.”  
VogelrevalidatiecentrumDat vogels uitdrogen door de hitte, is vervelend maar simpelweg niet te voorkomen, zegt een dierenarts uit Oss. Hij is zaterdag onafgebroken bezig met het helpen van vogels. “Ze komen soms letterlijk uit de lucht vallen. Meestal leven ze dan nog, dan is het een kwestie van snel handelen en zorgen dat ze niet komen te overlijden.”
Gewonde vogels worden zaterdag met spoed naar het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert gebracht. Daar worden ze behandeld totdat ze weer de natuur in kunnen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...