Patiënt mogelijk besmet met ebola in Bravis: spoedeisende hulp ziekenhuis Roosendaal gesloten

5 juli 2015 om 01:01
nl
Een patiënt heeft zich zaterdagmiddag bij het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal gemeld omdat hij mogelijk besmet is met het ebolavirus. De spoedeisende hulp van het ziekenhuis is hierop onmiddellijk gesloten. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigd.
Geschreven door

De patiënt werd onder begeleiding van twee politiewagens met loeiende sirenes over de snelweg A59 naar Erasmus MC in Rotterdam gebracht. "Daar kan in een isolatiekamer beter onderzocht worden of de patiënt inderdaad het virus heeft opgelopen", licht Bravis-woordvoerder Menno Woldhuis toe.
Een gespecialiseerd bedrijf is nog het gehele weekend bezig met het ontsmetten van de verzorgingskamers.
'Extreme zorgvuldigheid'Medewerkers van het Bravis-ziekenhuis aarzelden geen seconde en gingen meteen over tot actie toen de man werd binnengebracht. “We hebben vanuit extreme zorgvuldigheid gehandeld. Het gaat om een verdenking, maar dat was voor ons al reden genoeg om deze drastische stappen te ondernemen”, legt de woordvoerder uit.
De patiënt is onlangs in een West-Afrikaans land geweest en vertoonde daarna verschijnselen van ebola. Volgens de standaardprocedure wordt hij daarom onderzocht en verpleegd in een isolatiekamer. Het virus wordt overgebracht via lichaamsvloeistoffen en via onbeschermd direct contact.
Het ziekenhuis gaat er vanuit dat het om loos alarm gaat. “Maar we nemen als ziekenhuis geen enkel risico. De veiligheid en gezondheid van onze patiënten gaat boven alles.”
Onderzoek RIVMDe verwachting is dat de spoedeisende hulp van het Bravis-ziekenhuis maandag weer open gaat. Patiënten worden tot die tijd voor behandeling doorverwezen naar de spoedeisende hulp van de Bravis-locatie in Bergen op Zoom.
Onderzoek moet uitwijzen of de man inderdaad is besmet met het vaak dodelijke virus. Het RIVM verwacht de uitslag maandag. Onlangs werden al drie patiënten in Nederland onderzocht op ebola. Geen van hen bleek het virus te hebben.
Ebola-geval in LeidenDe patiënt die woensdag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) was opgenomen op verdenking van een ebolabesmetting, is niet geïnfecteerd met het vaak dodelijke virus. De patiënt was recent in een gebied in West-Afrika geweest waar ebola voorkomt.
Hij had na terugkeer in Nederland ziekteverschijnselen ontwikkeld waarbij volgens protocol ebola moet worden uitgesloten.
Meer over EbolaEbola is besmettelijk bij direct contact met de patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden.
Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden drie weken gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden.
Het is niet het eerste alarm om ebola in Brabant. Vorig jaar september was er een verdenking in Eindhoven maar de man bleek toen malaria te hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.