Vrijwilligers runnen zwemplas De Kuil in Prinsenbeek: 'Dit is gewoon iets eigens van De Beek'

5 juli 2015 om 18:46
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Zwemplas De Kuil in Prinsenbeek kan open blijven: dorpsraad neemt beheer over
In de grote plas dobberen mensen rond in opblaasbootjes en op zwembanden. Een paar jongens gooien over met een bal. Verderop zijn kleintjes druk in de weer met zand en emmertjes water. Welkom bij zwemplas De Kuil in Prinsenbeek. Een plas die de gemeente Breda een aantal jaren geleden al wilde sluiten. Maar de dorpsraad kwam met een plan. En sinds afgelopen weekend runnen vrijwilligers de boel.
Geschreven door

"Het was een droomstart! Prachtig weer en bijna duizend mensen, kon niet beter!" Silvia Vincenten van de dorpsraad Prinsenbeek is blij. Zaterdag ging De Kuil open voor het zomerseizoen. De Kuil nieuwe stijl, want het wordt gerund door zo'n 75 vrijwilligers.
"Toezicht houden bij het water waar de kleintjes zwemmen, de vrijwillige entree van 50 cent in ontvangst nemen, het onderhoud van de toiletten. Daar zijn de vrijwilligers de hele dag mee bezig."
Drijfplankje voor een slipperEn dan zijn er nog de drijfplankjes. "Het is hier al jaren een gebruik dat kinderen een plankje kunnen lenen als je een slipper inlevert. Zo krijgen we 's avonds alles weer terug en kunnen de slippers weer mee naar huis."
Onder een parasol aan het water zit badmeester Lars. Vorige week ontving hij zijn CIOS-diploma. Reddingszwemmen, EHBO, een AED gebruiken; hij heeft het allemaal geleerd. Lars krijgt een kleine vrijwilligersvergoeding.
Met een ander bijbaantje kan hij meer verdienen. Maar, zo zegt hij: "Ik werd gevraagd of ik hier badmeester wilde zijn. Leuk om te doen, in mijn vrije tijd kom ik hier ook."
Pauze om te zwemmenOp de grote zonneweide bij De Kuil is het druk. Een groep mensen geniet van het zonnige weekend. Familie, vrienden, buren. "We komen hier al jaren. het zou zonde zijn als het er niet meer was."
Een klein meisje in het gezelschap is trots op de vrijwilligers: "Iets voor andere mensen doen is gewoon heel goed. Een ander kindje vult aan: "Ik vind wel dat ze af en toe pauze moeten krijgen om zelf ook te zwemmen!"
Silvia Vincenten kijkt tevreden rond: "Dit is gewoon iets eigens van de Beek, zoals wij Prinsenbeek hier noemen. Je kunt hier zelfs nog snoepjes kopen gewoon voor tien centen."

Wachten op privacy instellingen...