'Ebola-patiënt' Bravis ziekenhuis in Roosendaal blijkt niet te zijn besmet

6 juli 2015 om 18:02 • Aangepast 21 november 2020 om 17:22
nl
De man die zaterdag werd binnengebracht in het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal vanwege een mogelijke ebola-besmetting, is niet ziek. Dat blijkt uit een laboratoriumtest. Zijn isolatie is opgeheven, zo meldde het RIVM.
Profielfoto van
Geschreven door

De man kwam zaterdag aan in Roosendaal en was kort geleden naar West-Afrika geweest. In dat gebied komt ebola het vaakst voor. Het risico om besmet te raken is echter zeer klein.
Lees ook: Patiënt mogelijk besmet met ebola in Bravis: spoedeisende hulp ziekenhuis Roosendaal gesloten
De man werd via de ambulance-ingang binnengebracht. Hij kwam niet in contact met andere patiënten en werd meteen naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht.
Daar bleek maandag dat de man geen ebola heeft. Het Bravis-ziekenhuis ging hier eerder al voorzichtig van uit.

Wachten op privacy instellingen...

Sprake van protocolIedereen die vanuit West-Afrika naar Nederland komt en ziekteverschijnselen vertoont, moet standaard worden onderzocht op ebola. Ziekenhuizen zijn hier goed op voorbereid. Desondanks zijn de meeste vermeende ebolabesmettingen loos alarm.
De Spoedeisende Hulp van het Bravis-ziekenhuis werd maandag al opnieuw geopend. De afdeling werd in overleg met een microbioloog eerder al grondig schoongemaakt.
Wat doet ebola?Vleermuizen zijn dragers van het ebolavirus. Iemand die besmet raakt door bijvoorbeeld vleermuisvlees te eten, kan het virus alleen naar mensen overdragen door lichaamssappen. Het risico om besmet te raken is echter zeer klein, vergeleken met andere veelvoorkomende ziekten als griep.
Ebola is ondanks de geringe kans op besmetting een zeer ernstige infectieziekte, die in de meeste gevallen dodelijk is. In eerste instantie krijgen patiënten koorts en andere lichamelijk pijnen, waarna inwendige bloedingen ontstaan.
Afweersysteem wordt omzeildHet lichaam kan hier niets tegen doen, omdat ebola het afweersysteem van het lichaam manipuleert en dus omzeilt. Daags na de besmetting bloeden de geïnfecteerden meestal dood of overlijden ze door uitvallende organen.
Er bestaan nog geen officiële medicijnen tegen het virus. Met experimentele geneesmiddelen zouden al wel levens zijn gered, maar wetenschappers weten dit nog niet zeker. Andere factoren kunnen namelijk ook een rol spelen bij het overleven van ebola.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.