Schoten, checkpoints en Chinooks in Tilburg tijdens grote oefening van Luchtmobiele Brigade

6 juli 2015 om 23:21
nl
Tilburg verandert maandag eind van de middag in een conflictgebied. Deze week strijken er zo'n honderdvijftig militairen neer van de Bevoorradingscompagnie van de Luchtmobiele Brigade. Tilburg en omgeving gaan daar het nodige van merken: van opstijgende en landende Chinook-helikopters tot knallen van oefenmunitie.
Geschreven door

De militairen zijn maandagochtend vertrokken vanaf hun thuisbasis in Schaarsbergen bij Arnhem. Ze rijden maandagmiddag rond vijf uur Tilburg binnen. Ze slaan hun basiskamp op in het IJssportcentrum in Stappegoor.
De oefening genaamd 'Bevoseal' is een logistieke operatie. De soldaten oefenen bijvoorbeeld het verplaatsen van goederen via de weg in speciale konvooien.
'Geen gesprongen ruiten'Vanaf dinsdag stijgt er ook iedere dag een Chinook-helikopter op vanaf het basiskamp om vervolgens op een andere plek in de stad te landen. "Dat zal niet midden in het centrum zijn, zo'n helikopter heeft flink wat ruimte nodig om te landen. We willen niet dat er ergens ramen kapot springen", legt woordvoerder Rob Essink van de Luchtmobiele Brigade uit.
Automobilisten kunnen de komende dagen ineens voor een militair checkpoint komen te staan. "We gaan auto's doorzoeken op zaken als wapens en documenten'', zegt de woordvoerder van de Rode Baretten, zoals ze zichzelf trots noemen.
Doorrijden mag ookWie daar geen trek in heeft, mag overigens gewoon doorrijden. Het blijft een oefening en meewerken is vrijwillig.
Naast Tilburg zullen de militairen ook te zien zijn in Udenhout, Berkel-Enschot, Hilvarenbeek en Oirschot. De oefening vindt voornamelijk plaats in bewoond gebied. Dat doet defensie omdat tijdens de missies in Bosnië, Irak en Afghanistan is gebleken dat de militairen hun taken voornamelijk uitvoeren tussen de lokale bevolking.
Deze manier van oefenen lijkt dan ook het meest op de inzet van militairen waar dan ook ter wereld laat Defensie weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.