‘Eindelijk zie ik mijn vrouw weer’, Tilburger Johan van Laarhoven kijkt uit naar rechtszaak Thailand

6 juli 2015 om 15:28 • Aangepast 21 november 2020 om 17:22
nl
“Ik kijk uit naar de rechtszaak van dinsdag. Dan mag ik tenminste mijn vrouw zien. We zien elkaar nooit meer, maar als er een zittingsdag is worden we aan elkaar vastgeketend en mogen we samen de rechtszaal in schuifelen. We zitten dan de hele dag naast elkaar”, dat zegt Tilburger Johan van Laarhoven, voormalig eigenaar van coffeeshopketen The Grass Company.
Profielfoto van
Geschreven door

“Het klinkt gek, maar ik kijk daar echt weer naar uit. Zo kunnen we toch wat kleine nieuwtjes uitwisselen.”

Wachten op privacy instellingen...

Als je niet beter zou weten dan lijkt het of Tilburger Johan van Laarhoven gewoon zit te eten in een middelmatig restaurant in Thailand. Maar we bevinden ons in de kantine van het politieziekenhuis midden in Bangkok.
Hij draagt een blauwe korte broek en een blauw shirt met korte mouwen. “Blauw is de kleur als je naar het ziekenhuis mag. Als je bezoek krijgt in de gevangenis moet je geel aan en zo is er voor elke gelegenheid een andere kleur.”
Bami-soepAan een tafeltje achter hem zitten twee bewakers en ook aan de andere zijde wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden. De bewakers staan oogluikend toe dat hij samen met zijn oudste zoon een kopje bami-soep eet.
Tot onze verwondering staan ze ook toe dat wij aanschuiven aan tafel, maar als ze in de gaten krijgen dat wij opnames willen maken van het gesprek grijpen ze in. Dat is niet de bedoeling! We mogen blijven zitten, maar de camera blijft in de tas.
“Jullie mogen waarschijnlijk wel snel interviewen in de gevangenis, maar dat moet dan in het Engels en ik moet vertellen hoe geweldig het daar is. Dus luister goed, nu kan ik tenminste eerlijk vertellen wat een klotezooi het is in die gevangenis”, zo begint Johan van Laarhoven.
Erbarmelijke omstandighedenEen jaar zit hij nu vast in een van de meest beruchte gevangenissen van de wereld. “Erbarmelijke omstandigheden, want deze week zag ik nog dat er in mijn cel van vijftig vierkante meter iemand werd doodgeslagen. Dat ik hier vastzit is schandalig.”
De Nederlandse justitie verdenkt hem ervan dat hij voor miljoenen euro’s geld heeft witgewassen. Tot 2011 was Van Laarhoven de eigenaar van de grootste coffeeshopketen van Brabant, The Grass Company.
In hetzelfde jaar dat hij de keten verkocht, startte justitie een grootschalig onderzoek. In 2013, 2014 en 2015 leidde dit tot invallen bij de coffeeshops en het kantoorpand aan de Valkenjachtstraat in Tilburg. Naast Johan van Laarhoven is ook zijn broer Frans en de huidige eigenaar van The Grass Company, Marco de Jong, verdachte in deze zaak van justitie.
'Voor de leeuwen gegooid'Van Laarhoven woont sinds 2008 in Thailand. Hij heeft een Thaise vrouw en wilde het naar eigen zeggen rustiger aan gaan doen. Daar komt niks van terecht.
De Nederlandse justitie liet in 2014 aan de Thaise autoriteiten weten dat Van Laarhoven verdachte was in een witwaszaak en dat hij zijn geld verdiend had met de handel in softdrugs. De manier waarop dat in zijn werk ging, is onduidelijk en dat is momenteel dan ook twistpunt van een juridische strijd in Nederland en Thailand.
Volgens Gerard Spong, de advocaat van Van Laarhoven, verzuimde de Nederlandse justitie uit te leggen dat de handel in wiet in Nederland gedoogd wordt en dat Van Laarhoven dan ook niet verdacht wordt van drugshandel. Maar de Thaise autoriteiten kregen dit blijkbaar niet mee en zien Van Laarhoven als een grote drugsbaron. “Een schande”, volgens Spong. “Een Nederlandse staatsburger is uitgeleverd aan een junta en voor de leeuwen gegooid!”
'Zelf risico gelopen'Justitie in Nederland houdt het erop dat Van Laarhoven zelf het risico heeft gelopen door naar Thailand te emigreren en dat Nederland nu eenmaal niet kan bepalen hoe de Thaise justitie haar werk doet. Bronnen bij justitie hebben wel off the record aan Omroep Brabant laten weten dat justitie met de zaak in zijn maag zit en dat er ergens iets gruwelijk is misgegaan in de informatieoverdracht naar Thailand.
Terug naar Van Laarhoven. Dinsdag moet hij weer naar de rechtbank. Er worden getuigen gehoord. In het gesprek is hij strijdbaar en boos. Maar als zijn gezin ter sprake komt valt hij stil en vecht hij tegen de tranen. “Mijn vrouw zit ook vast en ze is sterker dan ik dacht. Maar zij heeft toch helemaal niks gedaan? En mijn jonge kinderen durf ik niet eens te zeggen dat ik hier zit. Wat moet ik ze zeggen?”
“Mijn oudste zoon heeft zijn leven in Nederland opgegeven om hier voor mij te zorgen. Als hij dat niet doet, overleef ik het niet. Hij brengt me elke dag eten. Koud weliswaar, maar goed eten. Als ik daadwerkelijk schuldig zou zijn, en daar is geen enkel bewijs voor, dan zou ik Nederland een jaar gevangenis krijgen. En ik zit nu al een jaar vast hier. Dat is zo onrechtvaardig!”
Na een half uur zit het gesprek er op. De bewaker wenkt. Van Laarhoven staat met tegenzin op, geeft zijn zoon een knuffel. Buiten op een trapje wacht hij op zijn gevangenisbusje. “Het lijkt wel een hondenhok", zo roept hij ons nog toe. Ondanks alles is hij nog redelijk opgewekt. Dinsdag ziet hij zijn vrouw weer.
Verslaggevers @EmileVaessen en @JorisGerritsen volgen deze week de zaak van Johan van Laarhoven in Bangkok.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.