Hondje dat werd achtergelaten in hete auto Efteling weer terug bij eigenaar: ‘Aangifte niet nodig'

6 juli 2015 om 17:58 • Aangepast 25 april 2020 om 05:53
nl
De eigenaar die zijn hondje bewust in een hete auto achterliet op de parkeerplaats van de Efteling, heeft de viervoeter na zijn pretparkbezoek weer mee naar huis genomen. De Efteling besloot geen aangifte te doen omdat de politie zich al over de zaak had ontfermd. “Die onderneemt dan actie en bepaalt de strafmaat”, legt een woordvoerder van het pretpark uit.
Geschreven door

De hond werd zondagochtend door een man, die samen met zijn gezin het pretpark in Kaatsheuvel bezocht, bewust in de auto achtergelaten. Ondanks het dringende verzoek van de medewerkers wilde de eigenaar geen gebruik maken van de gratis hondenkennel.
VersuftBeveiligers van de parkeerplaats vroegen de man om dan in elk geval wel de ramen van de auto voor een deel open te laten staan. Dat deed hij, maar de beveiligers konden het op een gegeven moment niet meer langer aanzien.
Door de hitte begon het hondje te hijgen en er versuft uit te zien. De gealarmeerde agenten wisten de viervoeter te bevrijden zonder daarbij een ruit in te tikken. Het diertje werd naar de gratis hondenkennel gebracht waar hij te eten en te drinken kreeg.
'Niet onze verantwoording'In de tussentijd was er geen spoor van het gezin te bekennen. De politie liet een boodschap achter voor de man. Rond een uur of drie kwam het gezin terug bij de auto, waarna ze de viervoeter hebben opgehaald.
Het nieuws dat de Efteling geen aangifte deed van dierenmishandeling, kwam hard aan bij dierenliefhebbers. Volgens een woordvoerder is het niet de verantwoording van de Efteling om de diereneigenaar aan te klagen. “We hebben het keurig overgedragen aan de politie. Meer konden we hierin niet betekenen”, licht een woordvoerder toe.
'Onbegrijpelijk'In het zomerseizoen komt het ‘helaas’ vaker voor dat er dieren bewust in auto’s worden achtergelaten. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt de Dierenbescherming. “Het is onbegrijpelijk dat dit nog steeds gebeurt”, vertelt een woordvoerder. “Je kunt je vragen of het handig is dat dit soort mensen de zorg van een huisdier op zich nemen. Hoe onnadenkend kun je zijn.”
Navraag bij Meldpunt Dierenleed wijst uit dat de afgelopen dagen vaker dieren zijn achtergelaten in voertuigen. Maar een concreet aantal is niet bekend. “Eén is eigenlijk al te veel. We hebben in samenwerking met de politie wekenlang gewaarschuwd. Dat het dan alsnog gebeurt, is erg jammer”, zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming.
Hoe werkt de hondenkennel?De Efteling heeft voor pretparkbezoekers die huisdieren bij zich hebben, een gratis kennel ingericht. Daar kunnen huisdieren achtergelaten worden die vervolgens afzonderlijk in de gaten worden gehouden. De eigenaar dient wel zelf voor eten en drinken te zorgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.