Last van ogen en ademhaling door smog? Overheid waarschuwt eerder voor schadelijke stoffen

6 juli 2015 om 21:21
nl
Het kabinet werkt aan een nieuw smogalarm, dat sneller moet waarschuwen voor hoge concentraties schadelijke stoffen in de lucht. Dat maakte staatssecretaris Wilma Mansveld maandag bekend. In Brabant was afgelopen week ernstige smog.
Geschreven door

In het nieuwe waarschuwingssysteem zal behalve de concentraties stikstofdioxide en ozon ook de concentratie fijnstof worden gemeld. Dat is belangrijk voor de ruim een miljoen mensen met luchtwegaandoeningen, zo liet Mansveld aan de Tweede Kamer weten.
In ons land zal net als in België al voor smog worden gewaarschuwd als er meer dan 70 microgram fijn stof in de lucht zit. Op dit moment ligt die drempel nog op 200 microgram.
Irritaties aan ogen, neus en keelIn Brabant was de afgelopen dagen veel sprake van smog, dat ontstaat door flinke hitte, weinig wind en uitlaatgassen. Al bij matige smog is het belangrijk om sterke inspanningen in de buitenlucht te mijden.
Smog kan irritaties veroorzaken aan ogen, neus en keel. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen en sporters kunnen er last van hebben.
Lees ook: Smog in Brabant door hitte en weinig wind, vooral ernstig in het zuiden
'Smogapp' in de maakHet ministerie van Infrastructuur en Milieu komt deze nog met een nieuwe ‘smogapp’. Met dat programma voor smartphones kunnen mensen informatie krijgen over de luchtkwaliteit in hun beurt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.