Renners Tour de France moeten oortjes weghalen voor betere concentratie, vindt Johan van der Velde

6 juli 2015 om 22:00
nl
De oortjes die de renners tijdens de koers in hebben, moeten meteen verdwijnen. Daarvoor pleit oud-wielrenner Johan van der Velde uit Breda. "Dan leren de renners misschien zelf nadenken."
Geschreven door

Van der Velde reageert hiermee op Bauke Mollema. De klassementsrijder riep eerder in een blogpost op tot het verwijderen van de oortjes. Volgens hem komen die apparaatjes de veiligheid weinig ten goede.
Massale valpartijMollema bleek een vooruitziende blik te hebben. Tijdens de derde etappe van de Tour de France velde een massale valpartij maandag liefst vier wielrenners. Tom Dumoulin, die derde stond in het algemeen klassement, was het meest prominente slachtoffer.
De Limburger kon William Bonnet niet ontwijken toen de Fransman op een recht stuk onderuit ging nadat hij tegen het wiel van John Degenkolb was gereden. Dumoulin knalde over Bonnet heen, waarna achter hem nog zo'n twintig renners over het asfalt schoven.
Kleinere groepenMollema schreef eerder al dat de valpartijen deels ontstaan door de toegenomen stress. "Het niveau is hoger geworden en de verschillen kleiner. Veel renners denken in de top tien van het klassement of de etappe te eindigen. Daarom wil iedereen voorin zitten."
De klassementsrijder pleit dan ook voor kleinere ploegen. Daarmee zou het aantal valpartijen kunnen worden teruggedrongen. Van der Velde denkt alleen dat dit niet werkt. "De renners zijn allemaal nerveus. Ze willen allemaal naar voren."
Wél maatregelen tegen oortjesMaar Van der Velde is het wel eens over de oortjes. "Die moeten de renners gelijk uittrekken. Dan leren ze misschien zelf nadenken en goed uitkijken", zegt hij stellig.
"Je kunt wel roepen en waarschuwen voor een gevaarlijke situatie, maar renners moeten zelf opletten", vervolgt hij. Volgens Van der Velde raken renners uit hun concentratie door hun sprekende collega's. Zo twijfelen ze of ze iets wel juist hebben gehoord, zo denkt hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.