Philips stopt miljoenen in onderzoek naar plantenteelt met LED-licht

6 juli 2015 om 22:10
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Philips GrowWise in Eindhoven (foto: Raoul Cartens)
Omroep Brabant
LED-verlichting in combinatie met daglicht (foto: Raoul Cartens)
1/3
Op de High Tech Campus in Eindhoven opende Philips maandag een speciaal onderzoekscentrum voor plantenteelt onder LED-licht. Met dit GrowWise City Farming Research Center experimenteert Philips met het binnenskamers verbouwen van groenten en kruiden onder blauw en rood LED-licht.
Geschreven door

De planten staan met hun wortels in steenwol en krijgen alleen het water dat ze nodig hebben. Omdat ze in speciale geconditioneerde cellen staan is de kans op ziekten kleiner. Daardoor zijn er ook geen of minder bestrijdingsmiddelen nodig.
Open InnovatieOp zich is deze techniek niet nieuw, het Bossche bedrijf Plantlab doet dit al jaren, maar Philips wil het nu samen met andere bedrijven en universiteiten verder ontwikkelen. Dit past in het Open Innovatiebeleid van Philips, waarop de High Tech Campus Eindhoven de laatste jaren is uitgebouwd.
Het onderzoekscentrum is volgens Philips in zijn soort het grootste ter wereld en kan 97 verschillende experimenten tegelijk doen. Hoeveel geld Philips in het nieuwe centrum heeft gestopt, wil het bedrijf niet zeggen, maar het gaat zeker om enkele miljoenen.
WereldprobleemHet bedrijf wil inspelen op het wereldprobleem van overbevolking. Tot 2050 zal het aantal mensen op deze aardbol met bijna 2,5 miljard toenemen, terwijl de hoeveelheid geschikte landbouwgrond juist afneemt.
Het binnenskamers verbouwen van groenten, fruit en kruiden kan op vrijwel elke plek: op de Noordpool, in de Sahara of in de kelder van een restaurant.
CombinatieNiet alleen het binnenskamers telen van gewassen wordt onderzocht; ook wordt LED-verlichting ingezet als aanvulling op zonlicht. Zo heeft tomatenkweker Wim Peters in Someren een miljoen euro geïnvesteerd in LED-lampen.
Deze zorgen in donkere periodes voor voldoende licht waardoor zijn bedrijf ook in de winter tomaten kan kweken, die er beter uitzien omdat ze gelijkmatiger worden belicht.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...