11 feitjes die je nog niet wist over de Tilburgse Kermis - Omroep Brabant

11 feitjes die je nog niet wist over de Tilburgse Kermis

7 juli 2015 om 02:50
nl
De Tilburgse Kermis bestaat dit jaar 446 jaar. Het stokoude evenement heeft een geschiedenis achter de rug waar boekenkasten over vol zijn te schrijven. Dat is voor dit artikel misschien wat overdreven, daarom alvast 11 feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist.
Geschreven door

Kermistilburg.nl somt een reeks feitjes op over de Tilburgse kermis:
1. De afgelopen zeven jaar stonden er gemiddeld 237 attracties. De Tilburgse Kermis is daarmee nog steeds de grootse van de Benelux. De grootste kermis ter wereld wordt in München gehouden.
2. De gemeente moet voor aanvang van de kermis meer dan vijftig grote lichtmasten opruimen om plaats te maken voor de attracties.
3. De kermis wordt gevoed met zo'n 350.000 kWh aan elektriciteit. Dit totale verbruik is gelijk aan het verbruik van ongeveer 100 à 120 gemiddelde huishoudens in een heel jaar.
4. De eerste stalen achtbaan maakte in 1977 zijn opwachting op de kermis. Dat was de Jet Star van J. de Vries. Het stalen gevaarte stond op het Koningsplein.
5. Roze Maandag wordt sinds 1990 gevierd. Het evenement begon als een grap. Een redacteur van de Gay Krant plaatste op Teletekst een oproep om op maandag (de rustigste dag van de kermis) naar Tilburg te komen. Honderden mensen kwamen een kijkje nemen.
6. Vanaf 1926 werd de kermis ook op het Besterdplein gehouden. Daar heeft de buurt jaren om moeten zeuren bij de gemeente.
LEES OOK: Dit moet je gezien hebben op de Tilburgse Kermis: de 6 publiekstrekkers van 2015
7. Dit jaar staat er voor het eerst een attractie op de Heuvel die hoger is dan de Sint-Jozefkerk. De attractie die een loopje neemt met het Heiligdom der Kruiken is The Tower, een kolossale vrijevaltoren van tachtig meter hoog. De lenige bezoeker met stalen zenuwen kan bovenin proberen over te stappen op de hemeltrappen.
8. Roze Maandag van 2004 is een van de drukste dagen aller tijden geweest. Er kwamen ongeveer 300.000 mensen naar de Tilburgse Kermis.
9. De kermis van 1940 was op papier al helemaal geregeld, maar toen werd het oorlog. De kermis mocht niet doorgaan. In 1942 werd er alweer een bescheiden kermis gehouden in de stad.
10. Kermisklassieker de Breakdance liet zich in 1986 voor het eerst op de Tilburgse Kermis zien.
11. Zelfs de datum van de Tilburgse Kermis is traditie: sinds 1965 wordt de kermis altijd gehouden in de laatste volle week van juli.
Weet je zelf ook nog leuke anekdotes of feitjes over de Tilburgse Kermis die echt de moeite waard zijn? Laat ze achter in de reacties!
Met Omroep Brabant hoef je niets van het tiendaagse feest te missen. Elke dag zenden we op radio, televisie speciale kermisprogramma's uit en via onze website en apps is alles nog eens terug te lezen, kijken en luisteren.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.