Drugscriminelen lijken Brabant te verlaten dankzij harde aanpak

7 juli 2015 om 20:00
nl
De drugscriminaliteit lijkt te verdwijnen uit Brabant. Drugscriminelen in Zuid-Nederland lijken zich te verplaatsen naar andere delen van ons land. Dat schrijven politie en justitie in hun verantwoording over de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Op andere plekken worden de laatste tijd steeds vaker grote hennepkwekerijen en drugslaboratoria ontdekt.
Geschreven door

Volgens de politie en justitie is die verplaatsing te danken aan de intensieve aanpak van de criminaliteit in het zuiden van het land, meldt de NOS. In september 2014 werd begonnen met een speciaal team van 125 agenten en rechercheurs om die problematiek aan te pakken [.PDF, 2,30 MB]. Die pakten bijna 150 mensen op voor de productie van hennep of harddrugs en rolden twintig bendes op.
Familiebedrijven zijn lastigJustitie deed afgelopen jaar 1130 onderzoeken naar criminele organisaties en samenwerkingsverbanden, in 2009 was dat met 531 nog minder dan de helft. Daarmee is de doelstelling behaald om het aantal onderzoeken te verdubbelen.
Volgens politie en justitie zijn de zogenaamde familiebedrijven het lastigst om aan te pakken omdat ze erg gesloten zijn. Het gaat daarbij vaak om Turkse of Marokkaanse groeperingen. In het zuiden zijn vooral woonwagenkampen betrokken bij dergelijke organisaties.
De komende jaren willen politie en justitie jaarlijks 950 criminele organisaties strafrechtelijk aanpakken.
Al eerder vertrek naar BelgiëIn 2013 merkte de Turnhoutse politiechef Roger Leys al op dat de Brabantse drugscriminelen zich verplaatsten naar België als gevolg van de strenge aanpak in Brabant. Leys zei toen dat er in de Belgische grensstreek steeds meer hennepkwekerijen werden opgerold.  Volgens Leys was er sprake van een waterbedeffect.
Ook werden er volgens de Turnhoutse korpschef meer Nederlandse verdachten opgepakt vanwege betrokkenheid bij de kwekerijen. "Ik kan begrijpen dat Nederland strenger optreedt tegen de hennepplantages. We proberen er hier zo doeltreffend mogelijk op in te werken",  zei Leys twee jaar geleden.
Bart NieuwenhuizenEnkele weken geleden zei de scheidend hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen in het Omroep Brabant-programma Onder Ons ook al dat Brabantse criminelen steeds verder in het nauw werden gedreven. Hij concludeerde dat onder meer uit de stijgende hennepprijzen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.