'Code rood aan het eind van de week', boswachter ziet het somber in

8 juli 2015 om 17:43
nl
Als er aan het einde van de week geen flinke buien vallen in de regio dan verwacht boswachter Erik de Jonge dat code geel die nu in natuurgebieden geldt, wordt veranderd in code rood. Dat betekent dat met het oog op brandgevaar natuurgebieden afgesloten worden.
Geschreven door

De regen die woensdag in natuurgebied Markiezaat bij Bergen op Zoom is gevallen, is volgens De Jonge niet meer dan een buitje voor het stof.
Verschrompelen"Letterlijk, want er is niet meer dan een millimeter gevallen. Daar heb je helemaal niets aan. Ik ben al twaalf jaar boswachter maar wat er nu aan de hand is heb ik nooit eerder meegemaakt. Bessen drogen in terwijl ze aan de plant hangen, bramen verschrompelen en planten laten hun blad vallen. Het is ongelooflijk droog."
Die omstandigheden hebben in het werkgebied van De Jonge de laatste vijf dagen al voor vijf brandjes gezorgd. Een ervan woedde dinsdag in een caravan die vrijdagmiddag in het bos bij de Zuidgeest in Bergen op Zoom achtergelaten was. Daar sloeg een oplettende buurtbewoner alarm toen hij vijf jongens zag rondhangen die in de caravan dennenappels en ander brandbaar spul uit het bos in brand hadden gestoken.
Gortdroog"Gelukkig waren we er snel bij toen het nog een beginnend brandje was dat we zelf konden blussen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er echt een brand uitbreekt in zo'n gortdroog bos. Er konden twee jongens aangehouden worden bij de caravan, de drie anderen waren gevlucht. Die zijn later teruggevonden en verhoord, net als de twee anderen. Er is er uiteindelijk een aangehouden op verdenking van brandstichting."
De boswachter zegt dat er in periodes van droogte meer gesurveilleerd wordt in bosgebieden, onder meer door boa's. Ook worden de gebieden met regelmaat vanuit de lucht gecontroleerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.