Video

Balletje trappen tegen een profclub? NAC dubbel zo duur als Willem II, PSV kost de hoofdprijs

8 juli 2015 om 19:17
nl
Het tarief dat NAC Breda hanteert voor een oefenwedstrijd tegen een amateurclub is twee keer zo hoog als dat van Willem II. Wanneer een amateurclub uit de regio tegen de Bredase ploeg wil spelen, kost dat 10.000 euro. Voor de ploeg uit Tilburg hoeft er slechts 5000 euro op tafel te komen. PSV is grootverdiener. DOSKO uit Bergen op Zoom tikte onlangs 30.000 euro af.
Geschreven door

De drie grote Brabantse clubs zijn inmiddels allemaal aan de voorbereiding begonnen. Onderdeel daarvan is een aantal oefenwedstrijden tegen amateurclubs uit de regio. PSV slechts eentje, NAC en Willem II meerdere.
HoofdprijsDat PSV de hoofdprijs pakt, is natuurlijk niet zo vreemd, de ploeg is landskampioen. De Eindhovenaren speelden afgelopen zondag in Bergen op Zoom tegen DOSKO. "Het kost altijd wat geld", zegt voorzitter Gaby Niemandsverdriet van de amateurs. "Eigenlijk is het belangrijkste voor ons dat we quitte spelen en dat lukt wel."
Dat NAC, dat afgelopen seizoen uit de eredivisie degradeerde, het dubbele vraagt ten opzichte van Willem II is op zijn minst vreemd. Maar volgens NAC is het gehanteerde tarief gewoon een kwestie van vraag en aanbod. "We hadden de komende drie weken nog drie wedstrijden kunnen spelen", zegt NAC-directeur Justin Goetzee. "De vraag is zo groot dat je dat niet aan hoeft te passen."
'Onze ogen zijn open gegaan'Bij het horen van de bedragen bij de concurrentie zijn ze in Tilburg wakker geworden, de gage zal waarschijnlijk omhoog gaan. "Onze ogen zijn weer open gegaan", zegt Berry van Gool, directeur van Willem II. We hopen dat we het seizoen dat we gehad hebben, kunnen continueren en dat het reëel is dat wij dan daaraan werken."
Niet alleen voor het geldNAC en Willem II trekken niet alleen de regio in om de clubkas te spekken. "Het is financieel aantrekkelijk, maar dat is niet de belangrijkste reden", zegt NAC-baas Goetzee. "De binding met de regio is voor ons het allerbelangrijkste."
Dat geldt zeker ook voor Willem II. "Wij willen graag nog meer mensen in het stadion bij wedstrijden. We gaan goed, want we hebben al zevenduizend seizoenkaarten verkocht. Wedstrijden in de regio zijn daarbij belangrijk, er komen veel kinderen met ouders. Die willen we aan de club binden. Kinderen kunnen na afloop het veld op komen en een foto maken of een handtekening vragen. Dat helpt, denk ik."  
Mes snijdt aan twee kantenNiet alleen voor de profclubs zijn de oefenpotjes interessant. Het mes snijdt duidelijk aan twee kanten. NAC speelt bijvoorbeeld jaarlijks tegen de Zundertse Selectie, een oefenpotje dat de amateurs dus 10.000 euro kost. Maar dat wordt met gemak terugverdiend. "Je hebt wel eens jaren dat het wat beter gaat dan andere", stelt voorzitter Waldo Snepvangers. "Maar in de regel houden wij er een mooi centje aan over."
Veel amateurs combineren de wedstrijd tegen een profclub met een feestavond. Vooral de bierconsumptie werkt aardig mee aan een positief resultaat. "Een supporter die veel drinkt, brengt ook veel inkomsten in het laatje", aldus Snepvangers.
Verdiensten blijven geheimDe meeste amateurclubs willen niet prijsgeven wat de oefenpotjes per saldo opbrengen. "Dat houden we liever geheim", zegt Snepvangers. Maar het is in ieder geval genoeg om ermee door te gaan. Of misschien wel noodzakelijk. "We hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan de tribune, aan het scorebord en aan het onderhoud van de kleedkamers. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen."
Opbrengsten overige Brabantse profclubsDe overige Brabantse profclubs blijken geen vast tarief te hebben voor duels tegen amateurclubs. De opbrengsten zijn dan ook beduidend lager dan die van PSV, NAC of Willem II. RKC Waalwijk en Helmond Sport delen bijvoorbeeld de recette met de amateurclub. En FC Oss speelt in de voorbereiding alleen thuiswedstrijden tegen amateurclubs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.