Video

Tweede kans voor zittenblijvers, zomerschool van start op het Zwijsen College in Veghel

8 juli 2015 om 19:33
nl
De schoolvakanties zijn nog niet begonnen, maar de zomerschool al wel. In 21 Brabantse plaatsen gingen leerlingen die eigenlijk zouden blijven zitten hard aan het werk. Ook op het Zwijsen College in Veghel gaan 37 jongens en meiden aan de slag, in de hoop toch over te kunnen naar het volgende schooljaar.
Geschreven door

De leerlingen kunnen één of twee vakken volgen tijdens de twee weken durende zomerschool. "De hele dag, een week lang zijn ze bezig met hetzelfde vak. Alle uren opgeteld is dat net zo veel als tijdens drie maanden school", zegt conrector Barbara Sol. "Zo kunnen ze echt inhalen wat ze nog missen."
De zomerschool wordt serieus aangepakt, leerlingen moeten een heus contract ondertekenen. Daarmee beloven ze onder anderen dat ze zich voorbereiden, zich honderd procent in zullen zetten en om hulp vragen wanneer ze iets niet snappen. Met ouders en docent wordt besproken waar de leerlingen in de twee weken aan moet werken.
Zomerschool voor de luie leerlingNiet alle leerlingen die eigenlijk moeten blijven zitten mogen deelnemen aan de zomerschool. Barbara Sol vertelt: "Het gaat echt om de leerlingen die wel op het juiste niveau zitten, maar het niet halen doordat ze bijvoorbeeld ziek zijn geweest of gewoon te weinig hebben gedaan. Zij krijgen de kans om het gat op deze manier op te vangen."
Leerlingen zijn vooral blij dat ze mee kunnen doen aan de zomerschool. "Anders zou ik moeten blijven zitten en dat kost me een jaar." Dat ze nu iets missen omdat hun vrienden aan het zwembad kunnen liggen wordt weggewuifd: "Het regent nu toch."
Dure grapHet Zwijsen College ontvangt maar liefst 20.000 euro subsidie voor de zomerschool. "Zonder die subsidie zouden we het niet kunnen doen", zegt Barbara Sol. "Het is een hoop geld, aan de andere kant kosten leerlingen die een jaar langer op school zit nog meer geld."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.