'Relatietherapie' voor ondernemingsraad Hermes en leiding van vervoersbedrijf

11 juli 2015 om 00:13
nl
Tussen de ondernemingsraad (OR) van Hermes in Eindhoven en de leiding van het vervoersbedrijf bestaan veel misverstanden. De kantonrechter in Eindhoven adviseerde beide partijen vrijdag om eerst eens goed met elkaar praten, voordat hem om een oordeel wordt gevraagd.
Geschreven door

De OR vroeg de rechter aanvankelijk om een uitspraak over het wel of niet inzetten van camera's en 'mystery guests' om buschauffeurs te controleren.
InstemmingHet bedrijf zou al vijf jaar, zonder overleg met de ondernemingsraad, deze middelen inzetten om het rijgedrag van de chauffeurs in de gaten te houden. Volgens de ondernemingsraad is voor deze werkwijze instemming van de medezeggenschap nodig.
Ook zou het in strijd zijn met afspraken die de centrale ondernemingsraad met moederbedrijf Connexxion heeft gemaakt. Hermes ontkent dat de controles botsten met eerdere afspraken.
Het inzetten van 'mystery guests' zou zijn bedoeld om de chauffeurs zichzelf te laten verbeteren en niet om bewijs te verzamelen voor ontslag. Videobeelden van de chauffeur zouden alleen worden bekeken als er ernstige verdenkingen zijn van misstanden, zoals bellen tijdens het besturen van de bus.
Onderling oplossenTijdens de zitting ontstonden twijfels of de werkwijze wel of niet in strijd is met de OR-afspraken. De kantonrechter gaf de partijen daarom het advies om de komende twee weken te proberen om het onderling op te lossen.
Lukt dit niet, dan doet de rechter op 24 juli een inhoudelijke uitspraak over deze zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.