Video

Hogere straf persfotograaf Drunen voor 'inbreken' in crisissysteem hulpdiensten

13 juli 2015 om 15:26
nl
Een 22-jarige persfotograaf uit Drunen is maandagmiddag veroordeeld tot tachtig uur taakstraf, waarvan veertig voorwaardelijk. Hij krijgt deze straf van de rechtbank in Den Bosch voor het illegaal inloggen op een zwaarbeveiligd computersysteem. Dat systeem wordt gebruikt door brandweer, politie en andere hulpdiensten. Justitie eiste twee weken geleden veertig uur werkstraf.
Geschreven door

De fotograaf vond de inlogcodes in februari vorig jaar in een nieuwsbrief die voor iedereen toegankelijk op internet stond. Zes dagen lang logde hij in en kon hij stiekem over de schouder meekijken bij de hulpdiensten.
Verlinkt door WhatsAppOok bij de PI in Vught kon hij zo meekijken, waar destijds een gevangene aan de aandacht van zijn beveiligers ontsnapte. De persfotograaf kon zien om wie het ging en wat voor strafblad diegene had.
Hij deelde een printscreen uit het systeem in een WhatsApp-groep. Iemand uit die groep waarschuwde de politie. De fotograaf werd vervolgens midden in de nacht aangehouden door een arrestatieteam.
De Drunenaar vindt dat hij niets fout heeft gedaan omdat de inloggegevens open en bloot op internet stonden. Hij erkent dat hij niet inlogde om een misstand aan de kaak te stellen, maar puur uit nieuwsgierigheid meekeek in het systeem. Volgens de rechter was er, door het delen van de printscreen, een reëel risico op verdere verspreiding van de data.
Verboden te gebruikenDe persfotograaf runt in zijn vrije tijd de nieuwssite 112vandaag, waar hij foto's van incidenten plaatst. Hij zegt de gegevens destijds niet te hebben gebruikt voor zijn website.
Volgens justitie was het inderdaad 'erg stom' dat de gegevens online stonden, maar justitie vindt ook dat de Drunenaar de codes niet had mogen gebruiken. Tegenover de rechter verklaarde de persfotograaf dat hij het niet nog eens zou doen, mocht hij opnieuw codes tegenkomen.
De rechter heeft het idee dat de man de ernst van de feiten niet goed inschat en is bang voor herhaling. Daarom legde de rechter maandag een hogere straf op dan geëist.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.