Video

Jongeren moeten minder brokken maken in het verkeer, Interpolis houdt uniek experiment

11 juli 2015 om 18:41 • Aangepast 21 november 2020 om 17:15
nl
Verzekeraar Interpolis uit Tilburg wil dat jongeren minder ongelukken veroorzaken met de auto. Een wetenschappelijk experiment moet daarbij gaan helpen. Dit weekend doen bijna vijfhonderd jongeren mee aan het onderzoek.
Profielfoto van
Geschreven door

Jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar oud maken volgens Interpolis vijf tot zeven keer meer kans om betrokken te raken bij een verkeersongeval met de auto.
Rijden met Oculus Rift brilMet het experiment wil de verzekeraar erachter komen op welke manier je jongeren veiliger kan laten rijden. De deelnemers zijn daarvoor ingedeeld in vier verschillende groepen.
"Eén groep stapt daadwerkelijk in de auto en krijgt een complete rijvaardigheidstraining van een dag. Een andere groep krijgt een virtual reality-training met de Oculus Rift-bril. Een derde groep krijgt een mobiele training met een tablet", legt Bob van Leeuwen van Interpolis uit.

Wachten op privacy instellingen...

"En dan is er nog de controlegroep, die krijgen geen training." Alle jongeren moeten vooraf en na de training een aantal vragenlijsten invullen. Daaruit moet blijken welke methode het best gewerkt heeft.
Ouderen volgende onderzoeksgroepInterpolis voert het experiment samen uit met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Het totale experiment duurt anderhalf jaar. Het onderzoek begint nu met de jongeren. Volgend jaar komen de ouderen aan de beurt.
Het doel van Interpolis is om te onderzoeken of premies omlaag kunnen. "Of dat er een soort beloningssysteem kan worden ingevoerd voor goed gedrag", vult Van Leeuwen aan. De eerste resultaten van het onderzoek onder de jongeren worden in september bekendgemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.