Video

Kinderen doen mee aan Samenloop voor Hoop Helmond om ziek vriendje te steunen: 'Pim heeft leukemie'

12 juli 2015 om 15:52
nl
"Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één!" Bijna vierhonderd kinderen laten juichend ballonnen de lucht in. Eén van hen is de 5-jarige Pim. Een klein mannetje met prachtige blonde krullen. Hij zit op de schouders van zijn juf. Het mannetje heeft leukemie. Om hem te steunen lopen klasgenootjes en vriendjes en vriendinnetjes mee tijdens de Helmondse editie van de Samenloop voor Hoop.
Geschreven door

Volwassen deelnemers aan het evenement lopen in teamverband een estafette van 24 uur. Daarmee wordt geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Verschillende steden hebben een eigen editie. Helmond was dit weekend aan de beurt. Tijdens één van de 24 uren liepen de kinderen mee.
Team Pim'Team Pim' bestaat uit ruim 90 kinderen. Allemaal schoolgenootjes en vriendjes en vriendinnetjes van Pim. Ze hebben zo'n 800 euro ingezameld. Als na het lopen de ballonnen zijn opgelaten loopt Pim aan de hand van zijn moeder naar een kraam langs het parcours.
"We hebben niet alleen voor Pim gelopen. Want iedereen heeft wel iemand verloren aan kanker of iemand in de kennissenkring die hard tegen de ziekte vecht. Maar toch ook vooral voor Pim. Dat is voor ons nu heel actueel."
Anderhalf jaar geleden werd het jongetje ziek. "Nu gaat het eigenlijk vrij goed. Een jaar geleden stonden we er heel anders voor. Hij krijgt nu gelukkig alleen nog chemo's waar hij niet zo ziek van wordt. Dat scheelt heel veel."
KanjerkettingIn de kraam zit Pim op een bankje een kraal te kleuren. Hij vertelt dat hij het een leuke dag vindt. En het lopen ging goed. Hij kleurt verder.
"Vertel maar dat het voor de Kanjerketting is", zegt zijn moeder. Het jongetje laat een folder zien."Ik heb er hier een foto van." De Kanjerketting is een kralenketting voor kinderen met kanker. Elke kraal symboliseert een behandeling die het kind heeft ondergaan. Zo is er een kraal voor chemotherapie, voor operaties, voor bloedprikken. Pim heeft ook een ketting waar kralen aanzitten. "Heel veel", zegt hij.
In de kraam zamelt zijn moeder geld in voor de Kanjerkettingen van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker.
Beste vriendinnetjeNaast Pim zit Lisa. Het is zijn beste vriendinnetje. Ze heeft ook meegelopen. "Om centjes op te halen voor Pim."
Pim kleurt kralen en zet een ridderhelm op. Hij lijkt een goede dag te hebben. Al is hij wel moe, ziet moeder Marieke. Zij vindt het een bijzondere dag. "Ik vind het heel mooi om de saamhorigheid te zien en hoe dit gedragen wordt door iedereen."
'Vingers kruisen dat het niet terug komt'In maart is Pim klaar met zijn behandeling. "Kinderen met leukemie hebben ongeveer 75 procent overlevingskans. Waar je kind bijhoort, weet je niet van tevoren", zegt zijn moeder. "Na de behandeling is het vingers kruisen dat het niet terugkomt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.