Krant in problemen: Katholiek Nieuwsblad is geen goed doel en verdient geen belastingvoordeel

13 juli 2015 om 15:34 • Aangepast 21 november 2020 om 17:12
nl
Een financiële tegenvaller voor het Katholiek Nieuwsblad in Den Bosch. Het gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat het weekblad ten onrechte een keurmerk heeft voor goede doelen.
Profielfoto van
Geschreven door

Met zo'n keurmerk heeft een organisatie belastingvoordeel. Volgens het Hof had het Katholiek Nieuwsblad het keurmerk nooit mogen krijgen. Dit omdat er met commerciële tarieven wordt gewerkt. Het blad loopt nu het risico dat er flinke bedragen moeten worden terugbetaald.
Organisaties voor goede doelen kunnen bij de Belastingdienst een zogenoemde ANBI-status aanvragen. Dat geldt voor bijvoorbeeld kerkelijke,levensbeschouwelijke en culturele instellingen die het algemeen belang dienen. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling.
Zware KlapVolgens hoofdredacteur Henk Rijkers is het een zware klap voor het weekblad. Met de uitspraak van het Hof kunnen donateurs giften niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Mogelijk wordt het Katholiek Nieuwsblad ook een boete of naheffing opgelegd, zo meldt Katholiek.nl.
Directeur Francois Vluggen overweegt tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Het schrappen van het belastingvoordeel is een bittere pil omdat de redactie al jaren moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Volgens de hoofdredacteur is er nog wel hoop: "We kunnen natuurlijk wel giften krijgen en dan gewoon belasting betalen, en de zaak is juridisch nog niet afgesloten".

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.