Video

Chirurg Amphia Ziekenhuis Breda verwijdert als eerste alvleeskliertumor met een robot

13 juli 2015 om 18:10
nl
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is er als eerste in Brabant in geslaagd een kwaadaardige tumor in de alvleesklier te verwijderen met behulp van een robot.
Geschreven door

Het verwijderen van een tumor in de alvleesklier is volgens George van der Schelling, de chirurg die de operaties uitvoert, een moeilijke operatie. De alvleesklier ligt achterin de buikholte en is daardoor volgens hem moeilijk te bereiken. "Met deze robot hebben we beter zicht en kunnen we dus nauwkeuriger te werk gaan", aldus Van der Schelling.  
Tumor nauwkeuriger verwijderenDaarnaast kan met deze robot de tumor beter verwijderd worden. De chirurg heeft met de robot namelijk een driedimensionaal zicht op de tumor en het omliggende weefsel. Daarnaast trilt de arm niet en is de robot heel wendbaar. Op deze manier is de kans dat er kwaadaardig weefsel achterblijft kleiner.
De chirurg bestuurt de robot op afstand met een soort joystick. De assistente houdt aan de tafel alles nauwlettend in de gaten.
Enige ziekenhuis in BrabantHet Amphia is het enige ziekenhuis in Brabant dat deze operatie uit kan voeren. "Naar ons weten, voert alleen het UMC in Utrecht deze operatie uit", vertelt Van der Schelling. Het is volgens de chirurg een mooie stap vooruit. "Maar helaas kunnen we nog te weinig mensen echt genezen van alvleesklierkanker", geeft Van der Schelling toe.
Daarvoor is volgens hem niet alleen een verbetering van de operatietechnieken nodig, maar moet er ook met andere specialisten en andere ziekenhuizen nauw samengewerkt blijven worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.