Video

Mijnen en dynamiet gevonden in brandgang tijdens werkzaamheden in Rosmalen

29 april 2016 om 14:45 • Aangepast 21 november 2020 om 10:49
nl
Tijdens werkzaamheden zijn vrijdag in een brandgang bij de Pastoor Hordijkstraat in Rosmalen vier kisten met staafjes dynamiet en ruim twintig mijnen gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam hiervoor ter plekke.
Profielfoto van Christel van der Meer, Bert van Doorn
Geschreven door
Christel van der Meer, Bert van Doorn

"De mijnen stonden niet op scherp. Dat betekent dat ze niet direct gevaarlijk zijn", legt een woordvoerder van de politie uit. "Er zijn dus ook geen huizen ontruimd."
De explosieven werden gevonden in een brandgang vlakbij huisnummer twee op de Pastoor Hordijkstraat. "Er werd daar gegraven en toen stuitte men op meerdere kisten met explosieven", vertelt de politiewoordvoerder. "Mogelijk gaat het om mijnen uit de oorlog."
‘Toch wel even schrikken’Tijdens het leggen van glasvezelkabels werden de kisten met dynamiet en mijnen gevonden. Buurtbewoonster Lisa Hendriks die naast de brandgang woont, zag deze morgen opeens opvallend veel gebeuren in die gang. “Dat was toch wel even schrikken. In het begin wilden ze niet direct vertellen wat er gevonden was en toen heb ik met de gemeente Den Bosch gebeld.”
Maar uiteindelijk bleek er geen gevaar te zijn voor de omgeving. “Ze zullen de mijnen en dynamiet later vandaag tot ontploffing brengen.”
‘Veel munitie blijven liggen in RosmalenVolgens Ad Hermens, die veel onderzoek heeft gedaan naar de Tweede Wereldoorlog en Rosmalen, zijn de mijnen en dynamiet vermoedelijk afkomstig van de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb veel spul zien liggen in Rosmalen. Het is achtergelaten door de geallieerden en de Duitsers. Er is namelijk een flinke strijd geleverd in Rosmalen tussen 1944 en 1945.”
Er wordt vaker munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in Rosmalen. “Dat is niet allemaal goed opgeruimd. Veel is in de grond begraven. Rosmalen lag er destijds vol mee.”
Veilig tot ontploffing gebrachtDe EOD heeft de mijnen en dynamiet meegenomen. Zij heeft deze op een andere plek in de gemeente tot ontploffing gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.