Drie partijen lopen boos weg uit raadsvergadering gemeente Tilburg

13 juli 2015 om 20:41 • Aangepast 21 november 2020 om 17:12
nl
In de gemeenteraad van Tilburg zijn maandagmiddag drie partijen weggelopen. De fracties van VVD, PvdA en Voor Tilburg wilden niet mee debatteren over een tussenrapportage over de begroting van 2015, omdat ze het stuk veel te laat hadden gekregen. Ze wilden niet in de situatie komen dat ze moesten stemmen over een stuk dat ze niet kenden.
Profielfoto van
Geschreven door

Drie andere partijen bleven wel zitten in de raad, maar wilden niet meedoen aan het debat. Ook zij hadden zich niet kunnen voorbereiden. De actie van de oppositiepartijen leidde tot onbegrip bij de coalitiepartijen.
Nootjes eten in de kantineFractievoorzitter Heuvelmans van D66 wees erop dat juist op verzoek van de raad dit tussenrapport nog voor de zomer was afgerond. Tot haar woede zag ze dat collega's in de koffiekamer nootjes stonden te eten.
GroenLinks-fractievoorzitter Bengevoort vond de stap van de weglopers een minachting van de ambtenaren die keihard hebben gewerkt om het tussenrapport op tijd af te hebben voor het debat. De bespreking van het rapport ging ondanks de boycot van oppositiepartijen gewoon door.
Ook burgemeester Noordanus vindt de stap van de partijen niet juist, omdat ze daarmee 'een democratisch besluit van de raad negeren'.
Geen andere keuzeDe drie partijen laten in een reactie weten dat ze in hun ogen geen andere keus hadden. Volgens de normale gang van zaken zouden de stukken eerst in de commissie worden behandeld en dan pas in de raad. "Zo kunnen wij onze rol en taakopvatting niet serieus nemen en nemen daarom geen deel aan de discussie. In de raad heb je maar twee keuzes: of je doet mee, of niet. Er is in dit dossier geen mogelijkheid om je te onthouden van stemmen. Als je niet kan stemmen, dan dien je de zaal te verlaten", aldus de drie partijen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.