Agent die op inbreker in Heeswijk-Dinther schoot, toch nog veroordeeld

14 juli 2015 om 16:19
nl
De rechtbank Oost-Brabant heeft een politieagent uit Veghel veroordeeld tot een geldboete van precies 2.351,05 euro voor het schieten op een inbreker. Dat gebeurde in 2012 bij een woninginbraak in Heeswijk-Dinther. De vervolging werd door het gerechtshof in Den Bosch bevolen na een klacht van de inbreker.
Geschreven door

De hoofdofficier van justitie besloot de politieman eerst niet te vervolgen, Zijn korpschef oordeelde dat de agent niet kon weten dat hij onrechtmatig had geschoten, omdat de ambtsinstructie onduidelijk was. De inbreker ging tegen het besluit van justitie met succes in beroep.
Zware mishandeling met voorbedachten radeDe 44-jarige politieman ging in april 2012 af op een melding van een woninginbraak in Heeswijk-Dinther. De betrapte inbreker negeerde tot twee keer toe het bevel van de politieman om te blijven staan, ook toen de agent zijn dienstwapen trok. Toen de inbreker over een schutting wilde klimmen, schoot de agent hem in zijn dij.
De rechtbank oordeelde dinsdag dat de agent zijn bevoegdheid overschreed, door op een vluchtende inbreker te schieten. De ambtsinstructie bepaalt dat een agent niet mag schieten op een vluchtende verdachte, als de bewoners niet thuis zijn. Door te schieten maakte hij zich schuldig aan zware mishandeling met voorbedachten rade.
Toch geen celstrafOmdat het gaat om een politieman in de uitoefening van zijn functie, legde de rechter geen gevangenisstraf op. De verdachte maakte een beoordelingsfout, zoals hij zelf ook meteen erkende.
De rechtbank houdt er verder rekening mee, dat de schietpartij intussen geruime tijd geleden is. Ook heeft de uitkomst van deze zaak mogelijk negatieve gevolgen voor de loopbaan van de agent.
De agent heeft ook een voorwaardelijke geldboete van 1.500 euro gekregen, voor het geval hij opnieuw de fout in gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.