Video

Creatieve slimmerik Jhor van der Horst kiest voor studie VS: 'Goede combinatie kunst en studie'

14 juli 2015 om 19:33
nl
Twee tienen en vier negens had hij op zijn eindlijst. Drie opleidingen in Nederland staan te springen om hem te ontvangen als student. Maar Jhor van der Horst (17) uit Loon op Zand kiest voor een Amerikaans avontuur, bij de Princeton University.
Geschreven door

"In Amerika is het meer gangbaar om zoiets als dans te combineren met je studie", legt Van der Horst zijn keuze uit. "Het systeem is daar beter ingesteld op iemand die sport of kunst combineert met studeren."
'Vol rooster, dat zeker'In Nederland combineerde Van der Horst het vwo ook al met dansen. "Vijftien uur per week dansen was de standaard. Daar komen de repetities dan nog bovenop en ik ging iedere zaterdag naar Amsterdam om te dansen. Ik danste dus een goede twintig uur per week naast het vwo. Het was een vol rooster, dat zeker."
De dansacademie lijkt dan een logische vervolgstap. "Ik ben overal aangenomen waar ik auditie deed", vertelt Van der Horst. "Dat is heel fijn, maar ik weet van mezelf - hoewel uitvoerend dansen heel interessant is en ik daar heel gelukkig van kan worden - dat choreografie mij meer trekt. Of misschien artistiek leider zijn."  
'Ze zijn nerveus'Zijn klasgenoten van het vwo vinden Van der Horsts overstap naar de VS spannend. "Ze zijn nerveus voor mij. Ze vinden dit een hele grote stap. Maar ze willen allemaal langskomen, dus ik heb mijn bezoekjes voor de komende vier jaar al vaststaan, haha."
Voor zijn ouders zal het wennen worden als van der Horst vertrekt. Hij is hun enige kind. "Maar we hebben dit er zelf bij hem ingestopt", vertelt zijn moeder. "We hebben hem op jonge leeftijd al zelf laten reizen. Op zijn twaalfde heeft hij al drie weken een training gevolgd in Amerika en toen hij 14 jaar was, ging hij vier weken naar New York."
Ook zijn vader is 'vreselijk trots'. "We zien dat het hem ontzettend goed heeft gedaan om het leren en bewegen, het dansen te combineren. Het is geweldig te zien dat een jongeman zo opgroeit."
Ook nog een zomercursusVan der Horst vertrekt begin augustus naar Princeton. "Daarvoor doe ik nog een zomercursus in New York, voor dans. Dat is ook heel leuk. En dan heb ik nog een weekje voordat ik naar Princeton ga."
Een studierichting hoeft hij in Amerika pas tijdens zijn tweede leerjaar te bepalen. "Ik denk dat het de major economie wordt", vertelt Van der Horst. "Ik vind behaviour studies heel interessant, maar ik blijf altijd dansen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.