Tilburgse kinderboerderij heeft wereldprimeur met iBeacon-technologie op alpaca Cezar

14 juli 2015 om 23:49 • Aangepast 25 april 2020 om 06:16
nl
Kinderboerderij 't Valleike uit Tilburg heeft een wereldprimeur te pakken. Sinds dinsdag heeft alpaca Cezar een zender met iBeacon-technologie aan zijn halsband hangen. Hiermee kunnen bezoekers via hun smartphone informatie ontvangen over de lama-achtige, wanneer zij bij Cezar in de buurt staan. De technologie werd al toegepast in musea 'maar als kinderboerderij zijn we echt de eerste in de wereld', zegt de bedenker, Rick Houweling.
Geschreven door

In een artikel las Houweling over de iBeacon-technologie en toen bedacht hij dat het ook op dieren toe te passen viel. Hij vroeg wat bedrijven om met hem mee te werken en sinds dinsdag is het dan zover. Alpaca Cezar is het eerste dier in kinderboerderij 't Valleike over wie de bezoekers alles op de speciale app kunnen zien.
Stoffig imago"We wilden het af van het stoffige imago van een kinderboerderij", zegt Houweling. De bordjes waarop informatie staat, worden volgens hem amper nog gelezen. Deze nieuwe technologie bood de kinderboerderij een kans om met hun tijd mee te gaan. Wanneer je bij de lama-achtige in de buurt komt, geeft je telefoon een seintje. "Vervolgens krijg je een quiz over het dier en kun je informatie lezen of een filmpje bekijken."
Bij enkele andere dieren op de kinderboerderij is het zendertje aan de kooi bevestigd, zodat ook van die dieren informatie op de smartphone kan worden opgezocht. "We verwachten dat de technologische ontwikkeling zo snel gaat, dat we in de toekomst de technologie ook op kleinere dieren kunnen gaan toepassen", zegt Rick. Overigens wil de kinderboerderij niet dat het welzijn van de dieren er onder komt te lijden.
SchermstarenVolgens de bedenker van de app gaat het niet gebeuren dat iedereen straks naar zijn telefoon loopt te staren, terwijl de dieren voor hun neus staan. "We zullen zeker niet bij alle dieren zenders plaatsen, bovendien krijg je een melding als er informatie beschikbaar is en kun je tussendoor je telefoon lekker weg doen." Inmiddels zijn er plannen om de techniek beschikbaar te maken voor alle kinderboerderijen in Nederland. De financiële klapper voor bedenker Rick Houwelings blijft nog even uit: "De grote dierentuinen hebben nog niet gebeld, helaas."
Overigens hoeven opa's en oma's die met hun kleinkinderen naar de kinderboerderij willen gaan, maar geen smartphone hebben zich volgens Houweling niet druk te maken. Voorlopig blijven de ouderwetse informatiebordjes gewoon nog staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.