Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven boekt recordomzet, vraag naar euv-machines neemt toe - Omroep Brabant

Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven boekt recordomzet, vraag naar euv-machines neemt toe

15 juli 2015 om 09:58
nl
ASML in Veldhoven presteert boven verwachting. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte de chipmachinefabrikant opnieuw een recordomzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met name de vraag naar zogeheten euv-machines nam toe. Wel daalde de winst iets.
Geschreven door

De omzet bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 1,65 miljard euro. Dat is tien miljoen euro meer dan dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de cijfers die ASML woensdag verstrekte. Wel is de netto-omzet 25 miljoen euro lager dan het eerste kwartaal dit jaar.
De recordomzet ontstond mede door de toegenomen vraag naar zogenoemde euv-machines. Zo sloot de Veldhovense technologiereus in april nog een overeenkomst, vermoedelijk met de Amerikaanse chipgigant Intel, voor de levering van tenminste vijftien van zulke machines. Met euv kunnen goedkoper kleinere en krachtigere chips worden gemaakt.
Winst iets afgenomenDe winst van ASML nam het tweede kwartaal wel iets af in vergelijking met een jaar eerder. Het concern hield onder de streep 370 miljoen euro over. Dat is iets minder dan de 399 miljoen euro dezelfde periode, vorig jaar. Oorzaak zijn waarschijnlijk de toegenomen kosten in onderzoek en ontwikkeling.
Afgelopen periode wist ASML meer wafers te fabriceren. Dat zijn dunne laagjes voor elektronische schakelingen. ASML kan nu, naar eigen zeggen, 275 wafers per uur maken, in tegenstelling tot de 250 die het eerder maakte per uur. Daarnaast opende ASML een nieuwe fabriek in Veldhoven voor het maken van euv-machines.
Weer minstens 1,5 miljard euro omzet verwachtASML verwacht dat het bedrijf het volgende kwartaal kan afsluiten met een omzet tussen de 1,5 en 1,6 miljard euro. De vraag vanuit fabrikanten van zowel reken- als geheugenchips ontwikkelt zich sterker dan het bedrijf eerder had ingeschat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.