Supermarktketen Jumbo past producten voor kinderen aan met omstreden E-nummers - Omroep Brabant

Supermarktketen Jumbo past producten voor kinderen aan met omstreden E-nummers

15 juli 2015 om 12:32
Jumbo
Jumbo
Consumentenorganisatie Foodwatch wil dat onder meer supermarktketen Jumbo uit Veghel tientallen producten met omstreden kleurstoffen uit de schappen haalt. De organisatie is een actie begonnen om dat voor elkaar te krijgen, zo maakte ze woensdag bekend. Jumbo zegt met de zaak bezig te zijn.
Geschreven door

Het gaat om kleurstoffen in snoep en frisdranken die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen van drie jaar oud en van acht tot negen jaar oud. Onderzoek van de University of Southampton suggereerde dat in het verleden. Voor kinderen met andere leeftijden is voorlopig geen indicatie gevonden.
De kleurstoffen waar het om gaat zijn E102, E104, E110, E122, E124 en E129, en staan ook bekend als de Southampton Six. Wetenschappers van de Britse universiteit menen dat die stoffen bij kinderen kunnen leiden tot hyperactiviteit en verminderde concentratie [PDF, 181kB]. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid vindt de aanwijzing echter niet sterk genoeg om de kleurstoffen te verbieden.
E-mailactie begonnenSinds 2010 staat er op tientallen producten een verplichte waarschuwing voor E-nummers. De verwachting was dat fabrikanten de kunstmatige hulpstoffen zouden vervangen door natuurlijke stoffen, maar dit is volgens Foodwatch nog niet het geval.
Foodwatch hoopt nu dat supermarkten het heft in eigen hand nemen. “Het wordt na vijf jaar tijd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen”, meent de organisatie. “Albert Heijn en Jumbo moeten geen risico's willen nemen met de gezondheid van kinderen, enkel om een fel kleurtje aan snoep of frisdrank te geven.”
Actie gestartFoodwatch is een e-mailactie begonnen om aandacht te vragen voor het potentiële gevaar. Op het moment van schrijven steunen ruim 2.300 mensen de actie.
Een woordvoerster van Jumbo zegt dat deze E-nummers niet gebruikt zouden moeten worden in producten voor kinderen. "Daarom zijn de producten van het huismerk al aangepast. Uitzondering is de fototaart. Voor de print is nog géén alternatief gevonden", zo zegt de woordvoerster. Het concern is nog in gesprek met de leveranciers van A-merken.
Jumbo verwacht  dat alle  producten voor kinderen, eind 2015 zijn aangepast. De supermarktketen zou momenteel bezig zijn met een inventarisatie van de E-nummers.
Andere supermarkten volgen misschien laterDe actie van Foodwatch richt zich behalve op Jumbo ook op Albert Heijn. De twee supers zijn samen namelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaal aantal supermarkten. Later volgen mogelijk meer supermarkten.
Albert Heijn laat weten dat de keten geen producten voor kinderen onder het eigen huismerk verkoopt waar de betreffende E-nummers in zitten. AH heeft wel ongeveer dertig verschillende artikelen van A-merken in de schappen liggen die een of meer van de Southampton Six bevatten.
Niet alle E-nummers gevaarlijkNiet alle E-nummers zijn overigens gevaarlijk. De toevoegingen worden van tevoren gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Een toevoeging krijgt volgens het Voedingscentrum pas een E-nummer als zeker is dat iemand er niet te veel van binnenkrijgt.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...