Rekenkamer over puinhoopdossier Beljaart in Dongen: gemeenteraad en -bestuur maakten fouten

15 juli 2015 om 13:30
nl
De houding van de gemeenteraad in het dossier over de energieproblemen in de wijk De Beljaart was te slap en ook het college van burgemeester en wethouders maakte fouten. Dat stelt de Rekenkamer in een eindrapport over De Beljaart.
Geschreven door

Deze nieuwbouwwijk met ruim honderd woningen kampte vanaf het begin met een slecht functionerend energiesysteem, dat voor veel onrust zorgde. Het zorgde uiteindelijk voor een flinke financiële tegenvaller voor de gemeente van 1,8 miljoen euro.
Risico's niet ingeschatDat er dingen fout waren gegaan was al duidelijk. Het zorgde in januari 2014 al voor het vertrek van wethouder Joop Velthoven. De Rekenkamer zegt nu dat het gemeentebestuur beter haar huiswerk had moeten doen. Zo waren er geen risicoanalyses gemaakt. "De gemeente en haar adviseurs hebben het toepassen van een warmte-koude opslagsysteem steeds aangemerkt als bewezen techniek'. Daarmee hebben zij het risico op het niet goed functioneren van de energievoorziening in de woningbouw als klein beoordeeld."
De raad had de controlerende taak beter uit moeten voeren. "Controle is meer dan het vragen om informatie", zo stelt de Rekenkamer. Van een hoop aanbevelingen die in het rapport staan, heeft het gemeentebestuur al aangegeven ze te onderzoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.